Besluit toegankelijkheid voor personen met een handicap of chronische ziekte

Reactie

Naam mr B. Hylkema
Plaats Amsterdam
Datum 7 november 2016

Vraag1

Wat vindt u van de wijze waarop de geleidelijke verwezenlijking van algemene toegankelijkheid en eenvoudige voorzieningen zijn verwoord?
Mooi dat burgers een reactie mogen geven op het concept-Besluit toegankelijkheid voor personen met een handicap of chronische ziekte.

1. Het begrip algemene toegankelijkheid wordt niet gedefinieerd.
Bedoeld wordt toch zeker: van inclusief denken getuigende, gelijke toegang voor mensen met een handicap?
2. de “geleidelijke verwezenlijking” wijst op een vrijblijvende aansporing aan het adres van degene tot wie het gebod tot het creëren van toegankelijkheid is gericht. Er is geen sanctie, het van rijkswege monitoren geeft geen enkele garantie.”Ik denk er over na” of “ik maak een plan” is voldoende alibi.
3. “onevenredige belasting”: ‘t lijkt wel of de opsteller van de tekst van art. 3 van het Besluit schrijft ten bate van een persoon of instelling die graag gronden in de wet krijgt aangereikt om zo weinig mogelijk aan toegankelijkheidsbevordering te hoeven doen.
4. Waarom niet een gemeentelijk loket waar belanghebbenden een klacht over gebrek aan toegankelijkheid kunnen indienen?

Conclusie:
De voorgestelde tekst voor een AMvB met Nota van Toelichting beoogt rechtszekerheid te bevorderen, door nadere duiding van begrippen te geven. Maar bij nadere beschouwing van de tekst blijkt de persoon of rechtspersoon die de algemene toegankelijkheid zou moeten creëren teveel ruimte te krijgen om eigen interpretaties van algemene toegankelijkheid en het leveren ervan toe te passen. Voorop zou moeten staan: onvoorwaardelijke algemene toegankelijkheid, zo snel mogelijk.

Ik ben het geheel eens met de inhoud van de reactie van de Alliantie voor de Implementatie van het VN-verdrag. Het ontwerp-Besluit moet worden vervangen door een nieuwe tekst die recht doet aan de bedoeling van het VN-verdrag.

Mr B.Hylkema