Besluit toegankelijkheid voor personen met een handicap of chronische ziekte
Reactie
Naam
|
Platform Gehandicapten Zuidoost (R Blonk)
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
6 november 2016
|
Vraag1
Wat vindt u van de wijze waarop de geleidelijke verwezenlijking van algemene toegankelijkheid en eenvoudige voorzieningen zijn verwoord?
Absoluut onvoldoende, en veel te vrijblijvend.
Het voorliggende besluit veronderstelt een zo goed als automatische verbetering van de toegankelijkheid, en ontbeert de eis tot het nemen van passende maatregelen. Waarom zou, als dat automatisme tot toegankelijkheid tot op heden niet in de maatschappij naar voren kwam, dat vanaf nu in eens wel gebeuren? Gaan we het aan gehandicapten overlaten de toegankelijkheid zelf te regelen? De overheid moet hier echt in sturen door middel van wet- en regelgeving en/of bindende convenanten.
Derhalve schiet dit besluit ernstig te kort in het implementeren van de garantie tot toegankelijkheid. Hierdoor blijft de weg vrij voor uitsluiting en discriminatie van gehandicapten.
In de nota van Toelichting wordt al genoemd dat toegankelijkheid normaal moet zijn, en niet de uitzondering. Een logische volgende stap, die helaas in het Besluit nog niet gezet wordt, is om die toegankelijkheidsnorm ook vast te leggen.
Bijvoorbeeld in het Bouwbesluit en in de omgevingswet.
De ITS-criteria, Handboek Toegankelijkheid, Richtlijn Toegankelijkheid (CROW 337) en NEN 1814 bieden een goede en beproefde basis voor wettelijke toegankelijkheidsrichtlijnen.
Bijlage