Besluit toegankelijkheid voor personen met een handicap of chronische ziekte

Reactie

Naam Werkgroep Toegankelijkheid Leeuwarden (voorzitter E.H. Snippe)
Plaats Leeuwarden
Datum 3 november 2016

Vraag1

Wat vindt u van de wijze waarop de geleidelijke verwezenlijking van algemene toegankelijkheid en eenvoudige voorzieningen zijn verwoord?
Erg teleurstellend: De opdracht tot “algemene toegankelijkheid” en “eenvoudige voorzieningen” is veel te vaag gesteld. Door de jaren heen zijn er Nederland uitstekende richtlijnen ontwikkeld die binnen de architectuur als 'algemeen bekend' zouden moeten zijn en die kunnen zorgen voor een ITS toekenning. Al jaren had men rekening kunnen houden met deze zaken. Door nu weer geen richtlijnen aan te geven en een keiharde deadline vast te stellen in de uitvoering, zal het gewenste resultaat niet bereikt worden!
We houden ons al zo’n 20 jaar bezig met toegankelijkheid en dit voelt als een dolksteek in de rug, was het allemaal voor niets? We vechten en vechten maar door. Door concrete regels zal de bewustwording bij iedere burger ook groter worden.
In de toelichting van de Wet Gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte zou moeten worden verwezen naar de criteria voor het Internationaal Toegankelijkheids Symbool (ITS). Alle gebouwen en openbaar vervoer gebouwd/ontwikkeld na de ratificatie van 2016 dienen te voldoen aan de ITS criteria. Dit is duidelijk, simpel en dan weten architecten, opdrachtgevers en aannemers waar ze zich aan te houden hebben. Zo heeft het College van de Rechten van de mens en de rechter ook meteen heldere criteria om te toetsen of er aan het VN Verdrag is voldaan.
Op zijn minst zou het volgende amendement, zoals verwoord door Jan Troost in zijn weblog, ingevoerd moeten worden:
Voorstel: Amendement Toegankelijk voor iedereen!
https://troostoverleven.nl/2016/10/geen-tranen-maar-vuur-spuwde-uit-mijn-ogen/
Deze internetconsulatie is niet opgesteld met het oog op toegankelijkheid voor iedereen.
De meeste mensen zullen er weinig van begrijpen en weten niet hoe ze moeten/kunnen reageren.
Daarmee wordt nu precies de groep mensen buiten gesloten waar het om gaat....
We kunnen wel stellen dat Nederland op het gebied van toegankelijkheid er nog erg slecht voorstaat!