Wetsvoorstel toekomstbestendig onderwijsaanbod
Reactie
Naam
|
SynTrans (drs J Smid)
|
Plaats
|
Alphen aan den Rijn
|
Datum
|
15 oktober 2015
|
Vraag1
Draagt het op overeenstemming gericht overleg bij aan het realiseren van een toekomstbestendig onderwijsaanbod?
Ja. Ondanks dat je niet verplicht bent om tot overeenstemming te komen (namelijk ‘gericht’ i.p.v. verplicht) is het wel een nadrukkelijke uitnodiging om met elkaar het overleg te zoeken in de richting van overeenstemming.
Vraag2
In het wetsvoorstel wordt het op overeenstemming gericht overleg (oogo) een verplichting voor het hele land, omdat overleg tussen schoolbesturen over een toekomstbestendig en kwalitatief goed onderwijsaanbod voor iedereen van belang is. De motie - waaraan met dit wetsvoorstel uitvoering wordt gegeven - beperkt zich tot schoolbesturen in krimpgebieden met scholen met een kleinescholentoeslag. Wat vindt u, moet het oogo voor het hele land gaan gelden, of alleen in de regio’s met krimp?
Wij vinden dat het niet persé verplicht moet worden. Als het een verplichting wordt is het een meerwaarde als het voor het hele land gaat gelden. Immers krimp is allang niet meer geïsoleerd tot enkele regio’s.
Vraag3
Denkt u dat de wijziging door schoolbesturen als een meerwaarde wordt gezien zodat op een goede wijze de toekomst van het onderwijsaanbod kan worden vormgegeven?
Ja, de meerwaarde zit in het feit dat het een nadrukkelijke uitnodiging is om met elkaar in overleg te treden met het oog op toekomstbestendigheid en kwaliteit van onderwijs.
Vraag4
Biedt de wijziging voldoende garanties voor een bereikbaar, gevarieerd en toekomstbestendig onderwijsaanbod?
Nee uiteindelijk niet. Uiteindelijk gaat het om de bereidheid van verschillende schoolbesturen in een regio om -over eventuele eigen schuttingen heen- gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor bereikbaarheid, diversiteit, kwaliteit en dus zo voor toekomstbestendigheid.
Vraag5
Wordt van kleur verschieten en verplaatsen voldoende vergemakkelijkt?
Nu kan het alleen als je 15 jaar lang voldoet aan de stichtingsnorm. Nieuw is dat je ook zonder een prognose een verzoek kan indienen. Dus de mogelijkheden zijn verruimd. Dus is er sprake van een vergemakkelijking. Of het voldoende is hangt wederom sterk samen met het komen tot gemeenschappelijke intenties in deze van schoolbesturen.
Vraag6
Biedt de wijziging voldoende waarborgen tegen oneigenlijk gebruik?
Voldoende is een ingewikkeld begrip. In ieder geval zien wij dat oneigenlijk gebruik in de zin van het wegdrukken van een andere school door van kleur te verschieten (d.w.z. de kleur aannemen van de school die je in jouw regio wil ‘wegdrukken’) is getackeld.
Bijlage