Wetsvoorstel toekomstbestendig onderwijsaanbod
Reactie
Naam
|
St Surplus (drs j vosbergen)
|
Plaats
|
Schagen
|
Datum
|
28 september 2015
|
Vraag1
Draagt het op overeenstemming gericht overleg bij aan het realiseren van een toekomstbestendig onderwijsaanbod?
nee, de verplichting te overleggen leidt tot bestuurlijke drukte. Overeenstemming kan niet afgedwongen worden. Zoals de tekst zelf al vermeldt zijn de belangen van de besturen verschillend. Besturen met voornameliijk grote scholen kunnen elke overeenstemming blokkeren en hebben daar het voordeel van tijdwinst bij. diversiteit is geen doel in landelijke gebieden, sprediding wel. Toetsing van aanbod aan de vraag van ouders is bij de laatste school in het dorp geen optie.
Vraag2
In het wetsvoorstel wordt het op overeenstemming gericht overleg (oogo) een verplichting voor het hele land, omdat overleg tussen schoolbesturen over een toekomstbestendig en kwalitatief goed onderwijsaanbod voor iedereen van belang is. De motie - waaraan met dit wetsvoorstel uitvoering wordt gegeven - beperkt zich tot schoolbesturen in krimpgebieden met scholen met een kleinescholentoeslag. Wat vindt u, moet het oogo voor het hele land gaan gelden, of alleen in de regio’s met krimp?
als het er moet komen dan voor het hele land.
Vraag3
Denkt u dat de wijziging door schoolbesturen als een meerwaarde wordt gezien zodat op een goede wijze de toekomst van het onderwijsaanbod kan worden vormgegeven?
nee. Ik zie ook niet hoe de inspectie kan inspecteren. Wel op het plaatsvinden van het overleg, niet op het feitelijk bereiken van overeenstemming.
Vraag4
Biedt de wijziging voldoende garanties voor een bereikbaar, gevarieerd en toekomstbestendig onderwijsaanbod?
nee, ik kan niet uitleggen waarom er in het ene dorp alleen een Rk school is, in het tweede dorp alleen een pc school en in het derde een openbare school. Hoe kun je nu aantonen dat dat de vraag is van 'de 'ouders in het betreffende dorp?
Vraag5
Wordt van kleur verschieten en verplaatsen voldoende vergemakkelijkt?
het kan iets helpen.
De regeling dat een school een jaar langer in stand blijft als de gemeente niet voor 1 febr een besluit voorgelegd heft gekregen werkt in de praktijk niet. Als er een voornemen tot fusie ligt stemmen ouders soms direct met de voeten, en dan is er een lege school per 1 augustus....
Vraag6
Biedt de wijziging voldoende waarborgen tegen oneigenlijk gebruik?
ja.