Wetsvoorstel toekomstbestendig onderwijsaanbod

Reactie

Naam G Plomp
Plaats Steenwijk
Datum 13 oktober 2015

Vraag1

Draagt het op overeenstemming gericht overleg bij aan het realiseren van een toekomstbestendig onderwijsaanbod?
Het kan, maar is afhankelijk van de wens om samen te werken. Als die er niet is, slaagt het beoogde resultaat niet.

Vraag2

In het wetsvoorstel wordt het op overeenstemming gericht overleg (oogo) een verplichting voor het hele land, omdat overleg tussen schoolbesturen over een toekomstbestendig en kwalitatief goed onderwijsaanbod voor iedereen van belang is. De motie - waaraan met dit wetsvoorstel uitvoering wordt gegeven - beperkt zich tot schoolbesturen in krimpgebieden met scholen met een kleinescholentoeslag. Wat vindt u, moet het oogo voor het hele land gaan gelden, of alleen in de regio’s met krimp?
Ik denk dat het goed is om door het hele land OOGO te voeren. Ook waar nog groei is, is afstemming wenselijk.

Vraag3

Denkt u dat de wijziging door schoolbesturen als een meerwaarde wordt gezien zodat op een goede wijze de toekomst van het onderwijsaanbod kan worden vormgegeven?
Niet alle schoolbesturen zullen even enthousiast zijn. Scholen die boven de gemeentelijke opheffingsnorm zitten, hoeven zich op dit moment niets aan te trekken van de krimp. Identiteit en de achterban zijn vaak nog een goed excuus om niet mee te gaan.

Vraag4

Biedt de wijziging voldoende garanties voor een bereikbaar, gevarieerd en toekomstbestendig onderwijsaanbod?
Zoals het er nu ligt niet. Intrekken van de kleinescholentoeslag of het ophogen van de opheffingsnorm op het platteland is in dat geval een zetje in de rug. Het initiatief ligt nu bij de schoolbesturen terwijl gemeenten al een kant en klare overlegverordening hebben liggen. Welk schoolbestuur neemt in de regio of in een deelgebied het initiatief? En als een gemeente het initiatief neemt, wordt die dan genegeerd?

Vraag5

Wordt van kleur verschieten en verplaatsen voldoende vergemakkelijkt?
Ja, maar ik denk dat op het platteland deze optie zelden gebruikt zal worden.

Vraag6

Biedt de wijziging voldoende waarborgen tegen oneigenlijk gebruik?
ja