Wetsvoorstel toekomstbestendig onderwijsaanbod
Reactie
Naam
|
Achterhoek VO (H.J. van der Esch)
|
Plaats
|
Doetinchem
|
Datum
|
14 oktober 2015
|
Vraag1
Draagt het op overeenstemming gericht overleg bij aan het realiseren van een toekomstbestendig onderwijsaanbod?
Ja, indien de uitkomst daarvan een conditio sine qua non is voor het toestemming krijgen om een school of afdeling te stichten.
Vraag2
In het wetsvoorstel wordt het op overeenstemming gericht overleg (oogo) een verplichting voor het hele land, omdat overleg tussen schoolbesturen over een toekomstbestendig en kwalitatief goed onderwijsaanbod voor iedereen van belang is. De motie - waaraan met dit wetsvoorstel uitvoering wordt gegeven - beperkt zich tot schoolbesturen in krimpgebieden met scholen met een kleinescholentoeslag. Wat vindt u, moet het oogo voor het hele land gaan gelden, of alleen in de regio’s met krimp?
De vraag veronderstelt dat daarin verschil zit. 85% van de VO-besturen krijgt binnen 5 jaar met krimp te maken. 'OOGO alleen bij krimp' betekent dus 'vrijwel altijd OOGO'
Vraag3
Denkt u dat de wijziging door schoolbesturen als een meerwaarde wordt gezien zodat op een goede wijze de toekomst van het onderwijsaanbod kan worden vormgegeven?
Door schoolbesturen die iets nieuw willen beginnen wel. Echter: in 72% van de Nederlandse gem eenten is er maar één school. Vaak een school die zich maar net handhaaft. Dan is het absoluut geen meerwaardedat het makkelijker wordt een school te stichten.
Vraag4
Biedt de wijziging voldoende garanties voor een bereikbaar, gevarieerd en toekomstbestendig onderwijsaanbod?
Nee. In veel (toekomstige) krimpgebieden is plaats voor één school. Een nieuwe school verdringt dan automatisch de bestaande.
Aanzienlijk risico is dat de nieuwe school een niche aanboort. Bijvoorbeeld het stichten van een (Tweetalig) VWO-en-niet-meer-dan-dat, waarna de bestaande brede scholengemeenschap ten onder gaat. Die scholengemeenschap kan zich bijvoorbeeld de Tweetalige afdeling financieel niet permitteren, raakt door de nieuwe concurrent zijn vwo krijgt en laat de regio vervolgens vmbo- en havo-loos achter.
Vraag5
Wordt van kleur verschieten en verplaatsen voldoende vergemakkelijkt?
Tezeer. Zie boven.
Vraag6
Biedt de wijziging voldoende waarborgen tegen oneigenlijk gebruik?
Nee. Zie eerdere toelichting. Graag tot toelichting bereid: Henk van der Esch, bestuursvoorzitter Achterhoek VO, 0653803248.
Ter informatie: ik ben voorzitter van de Werkgroep Krimp van de VO-Raad en lid van de themagroep Onderwijs van het Nationaal Netwerk Bevolkingsdaling.