Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Almere
Datum 26 mei 2021

Vraag1

Wat zijn volgens u de positieve aspecten van het toekomstscenario en waarom vindt u dat?
Veiligheidsteams die centraal aangestuurd worden vanuit het/een ministerie en niet vanuit de gemeente.
Vast aanspreekpunt voor ouders/kinderen/hulpverleners/netwerk

Vraag2

In hoeverre denkt u dat het toekomstscenario de condities schept om kinderen, gezinnen en huishoudens effectief hulp te bieden en te beschermen en waarom vindt u dat?
Slechter dan het nu gaat, kan bijna niet. Elke gemeente zijn eigen aanpak en regels werkt niet.
Een eenduidige aanpak en route die voor een heel NL geldt, is overzichtelijk voor iedereen en scheelt veel tijd en geld. Een duidelijke samenwerking tussen het wijkteam en veiligheidsteams en een vast aanspreekpunt, zal goed zijn voor kinderen gezinnen huishoudens en medewerkers.

Vraag3

Welke aandachtspunten en/of suggesties wilt u verder nog meegeven voor het toekomstscenario en de implementatie ervan?
Een landelijk computersysteem voor alle veiligheidsteams. Nu zijn er 26 veilig thuis regio's met computersystemen die niet met elkaar communiceren, met als gevolg dat kwetsbare gezinnen die vaak verhuizen, elke keer opnieuw moeten beginnen en waardevolle informatie over veiligheid, verdwijnt.
De term "gezinsgerichte aanpak" is gevoelig voor discussie. Wie is "het gezin" ?
Mijn advies zou zijn om complexen zaken volgens het nieuwe format te bespreken. Praktijk Bijvoorbeeld: moeder met 5 kinderen met 4 vaders ( 3 ex partners en 1 partner samen woont met moeder en de kinderen) Allemaal gezag hebbende ouders. Het oudste kind is meerderjarig. Er zijn veel zorgen, ruzies en hulpvragen. Wie betrek je bij welk gesprek . Alle kinderen een OTS of bijvoorbeeld 2 omdat die vader ruzie maken met de moeder? Hoe zet je dat AVG-proof weg in de computersystemen en wie mag wat lezen, en wie wordt bij welke hulpverlening betrokken.
Zo zullen er veel van dit soort zaken zijn.