Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming
Reactie
Naam | Partners voor Jeugd (MSc H.N. Poot) |
---|---|
Plaats | Amsterdam |
Datum | 11 juni 2021 |
Vraag1
Wat zijn volgens u de positieve aspecten van het toekomstscenario en waarom vindt u dat?Met elkaar en niet na elkaar (serieel) werken. Hierdoor wint de begeleiding aan efficiëntie. Door met elkaar te werken, leren we elkaar ook beter kennen, dit verhoogt de effectiviteit.
Met elkaar werken is ook belangrijk ter voorkoming in overlap in onderzoek - voorkomen dat ouders, kinderen en jongeren alles 10 keer moeten vertellen en om te voorkomen van breuklijnen (knips) met informatie verlies.
Verder denk ik dat het passend is het zwaartepunt te leggen bij het lokale veld en dit veld extra te trainen & begeleiden zodat zij toegerust zijn voor hun taak op het gebied van veiligheid in gezinnen en huishoudens.
Focus op 0-100 is passend, onveiligheid komt voor in gezinnen en in huishoudens.
Vraag2
In hoeverre denkt u dat het toekomstscenario de condities schept om kinderen, gezinnen en huishoudens effectief hulp te bieden en te beschermen en waarom vindt u dat?Ik verwacht dat het toekomstscenario gaat helpen te versnellen en te vereenvoudigen. Ik verwacht dat er meer continuïteit komt in de gezichten naar het gezin en het huishouden: vaste contactpersonen, minder wisselingen.
Sneller is niet per se effectiever. Voor een effectieve keten hebben we meer nodig:
* een caseload bij werkers die passend is bij de zwaarte van het werk
* toereikende jeugd- en volwassen hulp die ingekocht is, beschikbaar is en binnen een termijn van 6 weken tot 3 maanden ingezet kan worden afhankelijk van de urgentie.
* een brede blik naar alle levensgebieden. Hiervoor is ontschotting nodig binnen het Sociaal Domein (ook qua financiering) zodat we met elkaar echt kunnen doen wat nodig is.
Vraag3
Welke aandachtspunten en/of suggesties wilt u verder nog meegeven voor het toekomstscenario en de implementatie ervan?* Geef ruimte aan specialisme; de multidisciplinaire deskundigheid maakt een regio team sterk. Wanneer iedereen hetzelfde gaat doen, worden we generalisten en verliest de inzet aan kwaliteit. Meerdere perspectieven zijn noodzakelijk bij complexe problematiek, anders ontstaat tunnelvisie. Werken in gedwongen kader is een specialisme, evenals werken met mensen met LVB. Gooi dat niet weg; het kost vele jaren, veel leed en veel geld dat weer te herstellen.
* Zet niet de focus op een systeemverandering, dan vloeit alle energie daar naar toe. Maak doelen en resultaten scherp: een betere wereld wil iedereen. Maar wat gaat nu echt helpen voor de veiligheid van kinderen, jongeren , gezinnen en huishoudens? Ga werken vanuit netwerken, waarbij iedereen de beste krachten kan inzetten.
* Zet ervaringsdeskundigheid structureel in. Niet als slagroom op de taart maar als wezenlijk onderdeel van het team. Dat is zo leerzaam.
* Geef jeugdreclassering een aparte status, zeker voor de jongeren vanaf circa 14 jaar. Dat past niet binnen het huidige toekomstscenario. Heel andere keten, heel ander netwerk, heel andere problematiek. Geef partijen de ruimte dit separaat te onderzoeken en te organiseren.
Vraag4
Wilt u vanuit uw kennis en ervaring nog nader reflecteren op een of meerdere van onderstaande aspecten van het toekomstscenario? Zo ja, dan ontvangen we graag hieronder (of in de bijlage) uw schriftelijke reactie hierop. Zo nee, dan kunt u deze vraag overslaan.- De noodzakelijke condities voor het waarborgen van de rechtsbescherming en rechtsgelijkheid van kinderen, gezinnen en huishoudens
- De noodzakelijke condities voor het waarborgen van een gezinsgerichte aanpak (denk aan combinaties van hulp, bestaanszekerheid, volwassen GGZ)
- De brede verbinding van het toekomstscenario met de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties (0-100)
- De toepassing van rechtspraak in de gezinsgerichte aanpak (denk aan combinaties van juridische instrumenten en interventiemogelijkheden gericht op opvoeders)
- De taken en expertise van het lokale team
- De noodzakelijke condities voor het tijdig betrekken van specialistische expertise door de lokale teams, zoals die van het Regionaal Veiligheidsteam en de volwassen GGZ
- De taken en expertise van het Regionaal Veiligheidsteam
- Passende schaalgrootte van het Regionaal Veiligheidsteam
- De condities voor integrale sturing zorg-veiligheid
- Vereenvoudiging van verschillende toezichtmechanismen
* Aansluiten van toereikende Specialistische Jeugdhulp en Volwassen GGZ is onontbeerlijk. Hier is al jaren discussie over. Op inhoud is er bereidheid, op financiën loopt het gesprek vast. Inzet DBC vraagt om diagnose, terwijl het vaak begint met consultatie, meekijken, meelopen, psycho educatie etc. Of met bemoeizorg en als het WMP budget van de gemeente ontoereikend is, lopen we daar vast. Regel het. Bijvoorbeeld door het instellen van gezinsfinanciering /gezins DBC. Ouders niets behandelen en de ballen op het kind zetten, is vaak onterecht en suboptimaal in de uitkomst.
* Taken en expertise van lokale veld: door de decentralisatie is in iedere gemeente de praktijk anders. Heeft een goede kant (maatwerk) maar is voor partijen er om heen onwerkbaar. Wij kunnen onze professionals niet trainen om het overal net even anders te doen, afgezien van de enorme administratieve lasten die daarmee gepaard gaan. Denk na over vereenvoudiging, zonder dat het een keurslijf wordt. Maar ontwerp basisprincipes en financier regionaal (veiligheidsteam en specialistische hulp), dit zou al erg schelen.