Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 18 juni 2021

Vraag1

Wat zijn volgens u de positieve aspecten van het toekomstscenario en waarom vindt u dat?
Deze zijn helaas beperkt omdat het grotendeels een structuuroplossing aandraagt die niet noodzakelijkerwijs de onderliggende problemen adresseert. Eén van de weinige positieve aspecten is de ontschotting in het voorveld waardoor kinderen/cliënten sneller door de molen kunnen. Ik bedoel daarmee het ontdubbelen van werkzaamheden tussen met name Veilig Thuis en de RvdK.

Vraag2

In hoeverre denkt u dat het toekomstscenario de condities schept om kinderen, gezinnen en huishoudens effectief hulp te bieden en te beschermen en waarom vindt u dat?
Het toekomstscenario schept die condities dus niet. De pilot JeugdLink welke in de regio Foodvalley loopt is een goed voorbeeld waarbij er zonder structuuraanpassingen enorme verbeterslagen zijn gemaakt. Het toekomstscenario voorziet niet in een netwerkorganisatie waarin partijen expertise inbrengen.

Vraag3

Welke aandachtspunten en/of suggesties wilt u verder nog meegeven voor het toekomstscenario en de implementatie ervan?
Om af te zien van het toekomstscenario. Regionale experteams gaan niet die oplossing zijn zolang er geen voeding is van organisaties die voeding geven aan een specialisme. Het toekomstscenario zoals het nu is voorgesteld stevent af op een éénheidsworst en daarmee zijn kwetsbare gezinnen niet geholpen.

Vraag4

Wilt u vanuit uw kennis en ervaring nog nader reflecteren op een of meerdere van onderstaande aspecten van het toekomstscenario? Zo ja, dan ontvangen we graag hieronder (of in de bijlage) uw schriftelijke reactie hierop. Zo nee, dan kunt u deze vraag overslaan.

- De noodzakelijke condities voor het waarborgen van de rechtsbescherming en rechtsgelijkheid van kinderen, gezinnen en huishoudens
- De noodzakelijke condities voor het waarborgen van een gezinsgerichte aanpak (denk aan combinaties van hulp, bestaanszekerheid, volwassen GGZ)
- De brede verbinding van het toekomstscenario met de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties (0-100)
- De toepassing van rechtspraak in de gezinsgerichte aanpak (denk aan combinaties van juridische instrumenten en interventiemogelijkheden gericht op opvoeders)
- De taken en expertise van het lokale team
- De noodzakelijke condities voor het tijdig betrekken van specialistische expertise door de lokale teams, zoals die van het Regionaal Veiligheidsteam en de volwassen GGZ
- De taken en expertise van het Regionaal Veiligheidsteam
- Passende schaalgrootte van het Regionaal Veiligheidsteam
- De condities voor integrale sturing zorg-veiligheid
- Vereenvoudiging van verschillende toezichtmechanismen
Nee, voor nu niet.