Wetsvoorstel tolheffing Blankenburgverbinding en ViA15
Reactie
Naam | "Particulier frequent weggebruiker" (R. Speur) |
---|---|
Plaats | Almere |
Datum | 26 mei 2014 |
Vraag1
TariefdifferentiatieHet wetsvoorstel (artikel 5, lid 1) regelt de grondslag voor het differentiëren van het toltarief. Er komt een apart tarief voor personenvervoer en voor vrachtvervoer. Om dit onderscheid in de praktijk te maken biedt dit wetsvoorstel de mogelijkheid om het tarief te baseren op gewicht. Dit betekent dat voertuigen met een toegestaan maximumgewicht van meer dan 3,5 ton (met name vrachtauto’s) een hoger tarief gaan betalen dan voertuigen met een lager gewicht (met name personenauto’s).
Wat vindt u van het voorstel om de tariefdifferentiatie te baseren op het gewicht?
Mede door de forse negatieve druk die via allerlei factoren wordt uitgeoefend op het beroepsgoederenvervoer lijkt het me zinvol alleen "per unit" te laten betalen.
Vraag2
Wijze van tol innenDe tolheffing zal op een dusdanige wijze worden geïnd dat de weggebruiker niet hoeft te stoppen om te betalen (free-flow). Er komen dus geen tolpleinen met slagbomen. Om dit mogelijk te maken zijn verschillende systemen denkbaar. Op dit moment wordt uitgegaan van een systeem met kentekenregistratie. Er is gekozen voor een systeem vergelijkbaar met het openbaar vervoer: de weggebruiker moet er zelf aan denken om te betalen voor de tolweg. De weggebruiker zal hierover voldoende worden geïnformeerd via borden langs de weg en via bijvoorbeeld navigatiesystemen. De tol kan vooraf, bijvoorbeeld thuis via internet, aan het gebruik van de tolweg worden betaald. Ook wordt het mogelijk om de tol binnen een betaaltermijn - gedacht wordt aan enkele dagen - na het gebruik van de tolweg te betalen. Voor frequente gebruikers wordt het mogelijk om een account aan te maken waardoor automatische betaling mogelijk wordt.
Wat vindt u van het voorstel om de tolinning op de hiervoor beschreven wijze te laten plaatsvinden?
Als particulier zeg ik: achteraf. Machtiging t.b.v. automatische incasso lijkt me zinvol.
Vraag3
TolbesluitOp grond van dit voorstel is tolheffing voor de genoemde projecten mogelijk nadat de minister van Infrastructuur en Milieu een tolbesluit heeft genomen. Dit besluit bevat een beschrijving van het wegvak waarvoor het toltarief geldt, de hoogte van het toltarief, de beoogde totale opbrengst en het moment met ingang waarvan het tarief wordt geheven.
Omdat het heffen van tol heeft invloed heeft op de verkeersstromen zal de minister van Infrastructuur en Milieu keuzes die voor het tolbesluit worden gemaakt goed moeten motiveren. Hierbij moet aandacht zijn voor zaken als verkeersveiligheid en de gevolgen voor de omgeving en het milieu. Het eerste tolbesluit voor deze projecten zal geïntegreerd worden in de tracébesluiten voor de aanleg van de Blankenburgverbinding en de aanleg van de ViA15. Dit betekent dat de genoemde motivering onderdeel uitmaakt van de algemene beoordeling van de aanvaardbaarheid van het Tracébesluit.
Heeft u opmerkingen met betrekking tot de beschreven procedure voor het nemen van een tolbesluit?
Geen. Ik heb de Benelux nog in "tolvorm" meegemaakt (de bijdrage in de trechter) en ik kan me niet herinneren dat er destijds iets onoorbaars is gedaan door ambtenaren en/of bestuurders, gewoon hopen dat ze nog steeds te goeder trouw zijn dus.....
Vraag4
Wijziging of beeindiging van tolOp grond van het wetsvoorstel kan de minister van Infrastructuur en Milieu gedurende de heffingsperiode een tolbesluit wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een aanpassing van het tarief. Het tolbesluit kan ook worden ingetrokken. De intrekking gebeurt uiterlijk op het moment dat het op te halen bedrag is geïnd. Door het wijzigen of intrekken van het tolbesluit zullen naar verwachting andere verkeersstromen ontstaan. Hiervoor zullen mogelijk ook milieumaatregelen moeten worden getroffen om ongewenste effecten op de fysieke leefomgeving te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat die milieumaatregelen ook op tijd worden getroffen zal het besluit tot intrekking of wijziging van de tol tijdig moeten worden voorbereid en genomen. Hierbij moet worden aangegeven hoe de belangen van verkeersveiligheid en milieu zijn meegewogen.
Heeft u opmerkingen met betrekking tot de beschreven procedure om de tol te wijzigen en te beëindigen?
Zie vraag 3. Destijds is het bij de Benelux goed gegaan (neem ik aan), dus waarom nu niet?
Vraag5
Heeft u nog andere opmerkingen bij dit wetsvoorstel?Het gekozen tracé van de tunnel is een jammerlijke vergissing - of een doorduw-actie van een beleidspersoon die bang is voor gezichtsverlies - maar dat traject is al gelopen. Meisje Schultz heeft een liefhebbend tikje op de bobs van de doordrammers gehad, laten we het daarbij houden.... -;