Besluit tweetalig primair onderwijs
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Eindhoven
|
Datum
|
4 december 2024
|
Vraag1
Wilt u reageren op de wijziging van artikel 4.2 van het Inrichtingsbesluit WPO waarmee het percentage toegestane onderwijstijd in een vreemde taal (Engels, Frans of Duits) gewijzigd wordt van maximaal 15% naar maximaal 50%? U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
De mogelijkheid voor scholen om tweetalig onderwijs te kunnen geven, is heel belangrijk om onze kinderen voor te bereiden op een steeds kleiner wordende wereld. Ik werk zelf op een tweetalige basisschool en de Nederlandse kerndoelen staan nog steeds centraal. We zorgen dat de kwaliteit gewaarborgd wordt. Daarnaast zien we dat onze leerlingen steeds vaardiger worden in het Engels. De tpo-pilot heeft ook aangetoond dat de vaardigheden van de leerlingen in de Nederlandse taal niet achteruit gaan op scholen die tweetalig onderwijs bieden en dat de Engelstalige vaardigheden juist veel beter ontwikkelen dan op scholen die dit niet bieden. Verder hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat tweetaligheid heel goed is voor het brein, dus ik juich deze ontwikkeling alleen maar toe. Met alleen Nederlands kom je niet ver in de wereld...
Vraag2
Welke knelpunten voorziet u in de wijziging van het toegestane percentage onderwijstijd in een vreemde taal?
Ik voorzie geen knelpunten. Ik voorzie juist knelpunten als tweetalig onderwijs geen kans krijgt in Nederland. Dan doen we onze kinderen echt tekort.