Wet eerlijke huur
Reactie
Naam
|
bezorgde burger (dré hopmans)
|
Plaats
|
utrecht
|
Datum
|
9 januari 2023
|
Vraag1
De initiatiefnemer ontvangt graag uw standpunten over het wetsvoorstel en is ook benieuwd naar mogelijke suggesties voor verbetering van het wetsvoorstel.
Onderwerp: Wet eerlijke huur
Sub-onderwerpen:
- wie kan er iets tegen hebben? wie wil ongewenst ‘misbruik’ steunen?
- wie wil niet meehelpen aan ‘iedereen een betaalbaar dak boven zijn hoofd’?
- verhuurders die zich altijd al aan advieshuurprijzen houden merken niets van wet.
- verhuurders die (fors) meer dan advieshuurprijzen vragen konden voorzien, dat het een kwestie van tijd is, dat onze wetgever ingrijpt.
- waarom zielig doen, als verhuurders tot nu toe meer winsten hebben weten te maken, dan zij hadden gemaakt bij het hanteren van de advieshuurprijzen.
- mogelijk win-win-situatie; huurcontracten voor onbepaalde tijd kunnen op termijn meer aantrekkelijker worden dan tijdelijke huurcontracten; huurmutaties kunnen tot lagere huuropbrengsten leiden door het straks moeten volgen van advieshuurprijzen en het niet kunnen vragen van ’wat de gek wil betalen’.
- bij hogere liberalisatiegrens meer woningen regulier.
- kijk naar de jaarlijkse huurverhoging; nu niet altijd echt rechtvaardig en eerlijk; huren reguliere woningen mogen nooit meer dan liberalisatiegrens bedragen; jaarlijkse huurverhogingen leiden niet langer tot huren reguliere woningen boven liberalisatiegrens; alles overziend is verhuren zeer lucratief, zelfs in reguliere sector.
- kijk naar WOZ-component in puntenstelsel; een villa wijk naast een ‘krottenwijk’ mag WOZ-waarde ‘krottenwijk’ niet extra opdrijven.
- kijk naar monumenten-component in puntenstelsel; soms gaat het slechts om de voorgevel of om slechts een deel van de voorgevel.
- kijk naar het energielabel in puntenstelsel; label komt niet altijd geloofwaardig over; zeker niet als het verbruik enorm kan variëren.
- totale woonkosten (dus inclusief gebruikskosten) bepalen of woning betaalbaar is en huur eerlijk is.
- introduceer ook de Wet nationaal leegstandverbod; maak cirkel rond na invoeren van Wet kraken en leegstand; wet in 2009 beloofde aanpakken kraken (=gelukt) en leegstand te bestrijden (=mislukt); 114.000 leegstaande woningen in Nederland, helft langdurig leeg.
Bijlage