Wet eerlijke huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rotterdam
Datum 27 december 2022

Vraag1

De initiatiefnemer ontvangt graag uw standpunten over het wetsvoorstel en is ook benieuwd naar mogelijke suggesties voor verbetering van het wetsvoorstel.
De vastgoedprijzen gaan omlaag, de kosten voor onderhoud, verbouwen en verduurzamen zijn enorm gestegen, evenals de hypotheekrentes. In de huidige marktomstandigheden zijn ze vaak al bijna net zo hoog, of zelfs hoger dan de huuropbrengsten. Het verder drukken van de huurinkomsten zou het laatste en fatale nekschot zijn voor de kwaliteit van onze woningen, de vrije huursector in Nederland en voor veel mensen die verhuren of huren. Er is namelijk wat ruimte nodig tussen kosten en opbrengsten om de bijbehorende verantwoordelijk en risico's van het eigenaarschap te kunnen dragen.

Ik ben zzp'er zonder pensioenopbouw. De afgelopen 20 jaar heb ik hard gewerkt om een paar appartementen te kunnen kopen als pensioenopbouw en als 'verzekering' indien ik in de toekomst door onvoorziene omstandigheden niet zou kunnen werken. Ik zorg goed voor mijn huurders en appartementen. Als er iets aan de hand is dan hoeven ze maar te bellen en dan wordt het geregeld en betaald. Dat is mijn verantwoordelijkheid als eigenaar.

Het voorstel voor verdere regulering heeft enorme impact op mijzelf, op mijn huurders en op de woningmarkt als geheel, want het huursegment is al veel te krap en zal hierdoor veel krapper worden of zelfs verdwijnen. Alleen al de hypotheek is met de huidige rentepercentages hoger dan de huur die ik dan zou mogen vragen. Alle andere kosten (VVE, onderhoud, verduurzaming, beheerder, accountant, hypotheekadviseur, notaris, belastingen) neem ik hierin niet eens mee.

Als er kunstmatig wordt ingegrepen aan de opbrengsten kant, dan kan ik de benodigde investeringen niet meer doen en zal - net als veel andere verhuurders - gedwongen worden om de woningen minder goed te onderhouden en/of te verkopen. Dit zal ook veel schade aanrichten aan het toch al krappe middenhuursegment.

Er zijn veel onderzoeken die bevestigen dat het huidige reguleringsvoorstel de woningmarkt veel schade zal toedoen en we kunnen leren van de uitkomsten van vergelijkbare regulering in het buitenland, zoals bijvoorbeeld in Berlijn, waar eenzelfde huurregulering nu weer wordt teruggedraaid.

Ik hoop dan ook van harte dat u de onderzoeken en vergelijkbare situaties in het buitenland bekijkt, zodat niet de beeldvorming maar de feiten leidend zullen zijn.