Wet eerlijke huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Nijmegen
Datum 8 januari 2023

Vraag1

De initiatiefnemer ontvangt graag uw standpunten over het wetsvoorstel en is ook benieuwd naar mogelijke suggesties voor verbetering van het wetsvoorstel.
Geen regulering middenhuur!
Door de punten op te schroeven en daarmee een verlaging van de huren af te dwingen die tussen de 143 -187 punten zitten, zal het onmogelijk zijn voor een investeerder om een woningen te kopen voor de middenhuur die überhaupt nog renderen. De huur dekt zelfs niet meer de exploitatiekosten.

Dit omdat het samen valt met alle andere maatregelen (10,4% overdrachtsbelasting; box 3 heffing die uitgaat van een fictieve rendement van 6,3 % terwijl dit nu veel lager kan zijn. En waarbij de gemaakte kosten niet eens mogen worden afgetrokken; de aftrek van schulden die geminimaliseerd wordt; de inflatie en rentestijging voor de leningen van rond 5,5 - 6%; eisen van de banken om meer eigen geld in projecten te steken.).

Waarom zou een investeerder dan nog een woning kopen waar je geld moet bijleggen.
Gevolg is aldus dat er minder huurwoningen worden aangekocht of gebouwd voor Middenhuur. Nog meer schaarste.
Dit geldt voor zowel de particulier beleggers als de woningcoöperaties (waar je al tekenen ziet als bouwstops).

Laat de markt zijn werking doen. Huurders met een huur tot 750 hebben al mogelijkheden om bezwaar in te dienen tegen ‘te hoge huur’. Blijf af van de middenhuur!

Verbetering om tot meer woningen te komen:
Naast het zo snel mogelijk bouwen, laat juist het splitsen van woningen weer toe en laat weer meer dan 2 personen toe om woning te delen etc.
Stel daarbij goede voorwaarden.
Dat creëert heel snel meer woningen en dan zal de vraag afnemen en daarmee zal de middenhuur zichzelf reguleren. De schaarste zal afnemen.

Marktwerking toelaten en regels weer versoepelen ipv regulering !!!