Wet eerlijke huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Haag
Datum 8 januari 2023

Vraag1

De initiatiefnemer ontvangt graag uw standpunten over het wetsvoorstel en is ook benieuwd naar mogelijke suggesties voor verbetering van het wetsvoorstel.
Dit voorstel zal een aantal effecten hebben:
- er wordt niet meer geïnvesteerd in het segment tussen de 750 euro en 1.000 euro huur.
- huurwoningen die vrij komen in dat segment, worden te koop aangeboden. Het zal niet zo zijn dat een belegger een woning die hij altijd voor 1.150 euro heeft verhuurd, ineens voor 800 euro gaat verhuren. Zo werkt gedrag niet en de economie ook niet.
- beleggers zullen zoeken naar creatieve oplossingen om hun woningen onder de 187 alsnog te laten renderen: je krijgt dus kamerverhuur, airbnb, splitsen, gemeubileerd verhuren etc. Dit zijn allerlei zaken waar de onderwijzer, postbode en buschauffeur niks aan heeft.
- beleggers zullen inzetten op woningen net boven de 187 punten, dus net boven de 1.000 euro. Deze zullen marktconform aangeboden worden, dus minimaal 1.500 euro.

Gevolg hiervan is dat huurders die een woning zoeken, eerst nog wel woningen konden vinden van net boven de 1.000 euro. Weliswaar zouden deze qua puntenhuur iets lager moeten uitvallen, omdat het meestal om kleinere appartementen gaat.

Maar wat je dus straks gaat krijgen is dat huurders aangewezen zijn op woningen van gemiddeld 90 m2 (waar ze niet op zitten te wachten) met hoge servicekosten en huren van minimaal 1.500 euro.

Hoe is de middenklasse hierbij geholpen?

Beleggers hebben altijd rendementen gemaakt op woningen die 2-3% hoger liggen dan de gangbare financieringsrente voor beleggingspanden. Dat heb je ook nodig ivm exploitatiekosten, woz belasting, onderhoud, leegstand, aflossing et cetera.
Nu dat de rente jarenlang laag was, zag je ook dat rendementen op woningen terugliepen van 8% in de crisisjaren naar 5-6% in de afgelopen jaren.
Dus de markt, deed al haar werk: marktwerking.
Met dit beleid ga je voor nog meer schaarste zorgen.
Wat je zou moeten doen is werken met quota voor gebieden. Dus zoveel % huurwoningen in bepaalde wijken. Zo haal je de druk van kwetsbare wijken af en zorg je er voor dat er in bepaalde wijken meer aanbod bijkomt. Sommige wijken hebben helemaal geen hoge huren, om diverse redenen. Beleggers kunnen dan alsnog redelijke rendementen maken in die wijken en die wijken krijgen een investeringsimpuls. De drukke overpriced wijken krijgen dan even wat ademruimte. Verder zou je af kunnen afspreken dat huren niet meer dan 10% mogen zijn dan de gemiddelde in een wijk.
Dit zijn een paar suggesties!
Voer de huidige plannen svp niet in, dat gaat compleet averechts werken.