Wet eerlijke huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Nijmegen
Datum 8 januari 2023

Vraag1

De initiatiefnemer ontvangt graag uw standpunten over het wetsvoorstel en is ook benieuwd naar mogelijke suggesties voor verbetering van het wetsvoorstel.
Elke oplossing voor een probleem creëert nieuwe problemen. Hieronder de gevolgen voor het betaalbaarder maken van huurwoningen:

Als verhuurders minder rendement kunnen maken op de Nederlandse huurders, zal gezocht worden naar luceratievere oplossingen zodat straks geen verlies gemaakt wordt op het vastgoed. Zo zal verhuur aan expats en arbeidsmigranten en zullen vormen van illegale verhuur toenemen, waardoor het aantal woningen beschikbaar gesteld voor middenhuur zal afnemen. Ook zullen niet-renderende vastgoedobjecten verkocht worden, wat ook zal zorgen voor een vermindering van het aanbod t.b.v. middenhuur.

Verder blijft het aantal woningzoekenden in Nederland onaangetast. Het doel om meer betaalbare huurwoningen beschikbaar te maken voor mensen met een laag tot normaal inkomen zal niet lukken, aangezien mensen met een hoog inkomen ook geïnteresseerd zullen zijn in deze huurwoningen. Gericht 1 groep nederlanders met een bepaald inkomen meer kans te laten maken zal niet werken. De totale vraag naar de huurwoningen in kwestie zullen zelfs ook nog gaan stijgen door een ‘betere’ vraag, wat de kans dat iemand met een laag of normaal inkomen die woning überhaupt krijgt (en het doel is) nog verder verminderd.

(NB de titel ‘wet eerlijke huur’. Momenteel wordt de huur in de vrije sector bepaald door de markt, wat het juist eerlijk maakt. Op plekken waar veel vraag is (bijvoorbeeld Eindhoven) ligt de huur per m2 hoger (bijvoorbeeld Emmen). Met de aanpassing zal een appartement van 80m2 de zelfde huur vangen, wat vrij scheef is. Ook zijn Nederlanders over het algemeen erg verwend. In omgevingen waar door de markt weinig huur gevraagd kan worden, wilt of gaat men niet zo snel wonen.)