Besluit uitgebreide producentenverantwoordelijkheid luiers en incontinentieproducten
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Groningen
|
Datum
|
5 februari 2025
|
Vraag1
U kunt tot en met 5 februari 2025 via deze website reageren op alle onderdelen van de regeling en de toelichting. Verwacht u dat de regeling effect heeft op u of uw organisatie?
Vanwege de enorme afvalberg, gebruik van (fossiele) grondstoffen bij de productie en grote CO2 voetafdruk die het gebruik van dit recyclebaar materiaal met zich meebrengt, juichen wij ieder initiatief toe om de verbranding van wegwerp- incontinentiemateriaal te reduceren. Echter hebben wij bij het huidige beleidsvoorstel wel onze kanttekeningen. Deze komen voort uit het feit dat recycling veel meer energie kost dan hergebruik. Recyclen is een duur, logistiek uitdagend en complex proces. In het kader van duurzaamheid/circulaire economie komt hergebruik duidelijk beter uit de bus dan recycling. Dus hergebruik, van wasbaar materiaal zou het beoogde doel moeten zijn.
Zoals ook blijkt uit voorgaande reacties, bestaat er een wezenlijk risico dat:
1 de producent/leverancier (die in het besluit als de vervuiler wordt aangemerkt) weliswaar verantwoordelijk wordt gemaakt voor de logistiek rondom inzameling, maar dat de kosten hiervan doorberekend worden aan de gebruiker (gezinnen met baby’s en peuters aan de ene kant, en volwassenen, veelal ouderen en minder validen aan de andere kant).
2 Door tijd, geld en mindset van stakeholders (recycling fabrieken, producenten en gebruikers) in recycling initiatieven te investeren, het gebruik van wegwerpmateriaal onverminderd in stand gehouden blijft.
3 Investeringen die nu in recycling worden gedaan er ook toe zullen leiden dat investeringen door stakeholders in herbruikbaar materiaal zullen afnemen of stoppen. Iedere investering in het ontwikkelen van recycling, kan niet worden gedaan in het ontwikkelen van goed herbruikbaar materiaal en bijv het opzetten van goede wassystemen in zorginstellingen. Wij maken ons zorgen dat door het huidige voorstel, het milieuvriendelijkere herbruikbaar incontinentie materiaal hierdoor niet de kans krijgt die het zou moeten krijgen.