Besluit uitgebreide producentenverantwoordelijkheid luiers en incontinentieproducten

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Westland
Datum 9 januari 2025

Vraag1

U kunt tot en met 5 februari 2025 via deze website reageren op alle onderdelen van de regeling en de toelichting. Verwacht u dat de regeling effect heeft op u of uw organisatie?
Goed initiatief, maar ik heb als burger de volgende opmerkingen:
Het is mij niet duidelijk waarom incontinentie onderleggers op matrassen buiten het toepassingsgebied van deze UPV vallen? Kunnen die niet eenvoudig alsnog meegenomen worden?

In de nota van toelichting staat in § 7.2 Financiële gevolgen voor gebruikers het volgende opgeschreven:
"Thuiswonende incontinentieproductengebruikers die geen medische toekenning hebben schaffen
incontinentieproducten aan bij apotheken, drogisterijen of supermarkten. Mogelijk zullen de
prijzen 2-3% duurder worden in aanschaf. Eventueel kan er sprake zijn van dalende gemeentelijke
afvalstoffenheffing."

Waarop is deze 2-3% gebaseerd? Wakkert dit de inflatie niet aan voor deze kwetsbare doelgroep?
Uiteindelijk zouden deze 2-3% ook zomaar 20-30% of nog meer kunnen worden. Wat doet de overheid als bij de evaluatie blijkt dat het meer dan 2-3% is geworden? Wordt deze groep dan gebruikers dan uit het toepassingsgebied van deze UPV gehaald?
Gebruikers van kinderluiers zullen mogelijk 6%-10% duurder uit zijn voor de aanschaf. Waarom hier 6%-10% en bij
Thuiswonende incontinentieproductengebruikers slechts 2-3%. Kan dit verschil nader toegelicht worden?

Worden producenten verplicht om gratis inzamelbakken aan consumenten ter beschikking te stellen? Misschien de luieremmers en bijbehorende zakken via de NEN / CEN normaliseren? Dan kan de zak meegeleverd worden in de verpakking van de nieuwe luier. Kun je wellicht veel sneller hogere inzameldoelstellingen behalen. Je moet de consument juist ontzorgen en het inleveren zo makkelijk mogelijk maken. Vanwege de geur van de opgevangen ontlasting wil je eigenlijk zo snel mogelijk af van de gebruikte luier.

Waarom heeft het kabinet besloten dit nationaal (en alleen in Nederland) in te voeren? Dit kan toch veel beter Europees aangevlogen worden? Anders oneerlijke concurrentie voor Nederlandse marktpartijen van buitenlandse online aanbieders. NVWA, ILT en douane hebben zeer waarschijnlijk onvoldoende capaciteit om dit te handhaven.