URLB 2011

Reactie

Naam CTB Personele Systemen (I.B. von Meyenfeldt)
Plaats Almere
Datum 17 juni 2010

Vraag1

Is de gehele URLB 2011 goed uitvoerbaar?
Nee, ik beperk mij tot de werkkostenregeling. zie vraag 2.

Vraag2

Is het onderdeel van de URLB 2011 dat ziet op de werkkostenregeling goed uitvoerbaar?
Nee, de nieuwe werkkostenregeling is voor de werkgever een Russchisch roulette.

Voorafgaand aan het vergoeden of verstrekken worden in de arbeidsovereenkomst of CAO afspraken c.q. verplichtingen aangegaan richting de werknemer. Gedurende het jaar worden deze vergoedingen en verstrekkingen genoten. De grondslag waarover de vrije ruimte wordt bepaald is het totale fiscaal loon. De echte beschikbare vrije ruimte weet je pas aan het einde van het kalenderjaar. Een werkgever kan zo voor lelijke verrassingen komen te staan. Dit is vooraf alleen maar in te schatten, waarbij zaken als seizoensinvloeden, meer of minder werknemers, salarisverhogingen, enz. van invloed zijn op het fiscale loon. Een werkgever moet dus continue rekenen (lasten verlichting?), waarbij maar de vraag is of hij de mogelijkheden heeft om hierop te sturen omdat vooraf de afspraken zijn vastgelegd c.q. niet door hem beïnvloedbaar zijn (CAO).

De grondslag voor de bepaling van de vrije ruimte (het fiscaal loon) staat al weer bol van de uitzonderingen die in mindering gebracht moet worden. Ook dit moet allemaal weer gemonitoord worden.

Een vereenvoudiging van de regeling zou zijn dat niet meer per individuele werknemer geregistreerd hoeft te worden wat aan hem vergoed of verstrekt wordt. Dit is maar ten dele waar. Een werkgever zal toch ook willen weten wat de loonkosten van een werknemer is. Daarvoor moeten posten aan hem individueel worden toegerekend. Zeker als de kosten aan projecten worden toegekend (loonkostenverdeling in de bouw bijvoorbeeld). Maar ook voor de gebruikelijkheidstoets kan dit van belang zijn, het kan bijvoorbeeld gebruikelijk zijn om een TV als beloning aan een verkoper te geven, maar niet aan de kantinejuffrouw.

Kortom: In de huidige situatie weet de werkgever direct wat de effecten zijn van de gegeven vergoedingen en verstrekkingen. Met de nieuwe regeling kan het alle kanten opgaan.

Effect zal zijn dat werkgevers risico mijdend gedrag zullen gaan vertonen. Werknemers hierdoor benadeeld zullen worden en via bruto loon gecompenseerd willen worden, wat weer leid tot hogere loonkosten.

Een ander effect kan zijn dat een werkgever gebonden door CAO afspraken of individuele arbeidsovereenkomsten vergoedingen en verstrekkingen moet doen die boven het forfait uitkomen en door de eindheffingen met hogere kosten worden geconfronteerd.