Vaccinatie als toelatingsvoorwaarde kinderopvang bij gevaarlijk lage vaccinatiegraad

Reactie

Naam B.M. Rijvers
Plaats Velserbroek
Datum 20 oktober 2024

Vraag1

U kunt reageren op het gehele wetsvoorstel.
Over het geheel een goede poging om de vaccinatiegraad op een veilig niveau te krijgen of houden. Ik mis wel een aanpak die hiervoor zou moeten komen: goede voorlichting. Op dit punt blijft begrijpelijke en aansprekende informatie nog fors achter op de nep-nieuws-media die zichzelf succesvol in stand houdt.

Ik heb een paar punten waarop het wetsvoorstel verbeterd kan worden, met meer kans om het eigenlijke doel te bereiken: een onbeheersbare uitbraak voorkomen.

1. Beperk het bereik niet tot Rotavaccinatie, DKTP-Hib-HepB*, Pneumokokken, BMR, MenACWY, DKTP (revac) maar neem in het wetsvoorstel op dat nieuwe vaccinaties op advies van bijvoorbeeld RIVM hierbij mogen worden meegenomen. Het was bijvoorbeeld denkbaar dat ook een COVID-vaccinatie hierbij had kunnen horen als dat nut had gehad. Als je hier pas tijdens een epidemie of pandemie mee komt, ben je te laat.
2. Neem op dat bij het instellen van de voorwaarde al aantoonbaar moet zijn voldaan aan het inzetten van alle mogelijke middelen zoals meer, vaker en beter voorlichten en isoleren van incidentele gevallen om onder een risicogrens te blijven. Hier is nog heel veel in te winnen, werk bijvoorbeeld samen met scholen, zorginstellingen (ook huisartsen die het werk nu alleen proberen op te knappen), buurthuizen en bibliotheken etc.
3. Specifieke punten in paragraaf 3.5 Tijdelijkheid maatregel:
3.1 Niet alleen moet voor het instellen de vaccinatiegraad onder de 92% zijn gedaald, ook moet er sprake zijn van een nader te bepalen minimum aantal gevallen dat de ziekte recent is opgedoken in Nederland. Dit om te voorkomen dat we massaal aan het vaccineren gaan omdat er 1 of 2 personen met de ziekte in Nederland zijn aangekomen en hun besmetting niet verder is uitgebreid.
3.2 Neem geen standaard 5 jaar aan voor evaluatie en verlenging maar steeds 1 jaar. Zo voorkom je een te lange looptijd met toenemende protesten van mensen die zich niet willen laten vaccineren. Zij krijgen waarschijnlijk meer steun van de rest van de bevolking naarmate de vaccinatievoorwaaarde geen grond meer heeft.
3.3 Noem tenslotte in deze paragraaf niet dat de minister 'kan' bepalen of de maatregel wordt verlengd maar 'zal' bepalen. Zo voorkom je dat per kabinetsperiode het punt weer ergens in een stoffige map verdwijnt en de datum verstrijkt voor welke het had moeten worden geregeld.