Vaccinatie als toelatingsvoorwaarde kinderopvang bij gevaarlijk lage vaccinatiegraad

Reactie

Naam mr. drs. M.J.G. Schroeder
Plaats Rotterdam
Datum 20 oktober 2024

Vraag1

U kunt reageren op het gehele wetsvoorstel.
Er wordt voorgesteld om vaccinatie als landsbreede voorwaarde te stellen voor toegang tot de kinderopvang. Dit stelt vaccinatie (indirect) verplicht voor degenen die niet om kinderopvang heen kunnen. Sommigen ervaren dit als een vorm van chantage.

U gelooft in de noodzaak van een vaccinatiegraad van minstens 92%
------------------------------------------------------------------------
Men kan de kinderopvanginstellingen wettelijk verplichten om de vaccinatiegraad van de aanwezigen te houden boven de kritische grens van 92%. Indien 12 gevaccineerden aanwezig zijn en één ongevaccineerde, dan is de vaccinatiegraad 92,31%. De verplichting om ook de dertiende --medwerker of kind-- te vaccineren is dan niet nodig.

Het tegenargument zal zijn dat de kritische grens niet ziet op de bevolking in een kinderopvanginstelling, maar op de gehele bevolking. Maar dan beoogt het wetsvoorstel, een geselecteerde groep aan te pakken om de vaccinatiegraad binnen 18 mijoen mensen op te krikken. Indien de volksgezondheid moet worden verbeterd door een algehele verhoging van de vaccinatiegraad, dan dienen opgelegde beperkingen niet slechts een geselecteerde minderheid te treffen die toevallig geen Kamermeerderheden heeft. De verhoging van de vaccinatiegraad dient dan overal te worden afgedwongen waar het mogelijk is. Zoals middels verboden om ongevaccineerd het openbaar vervoer te gebruiken, of naar de supermarkt te gaan, enzovoort, maatregelen die eerder zijn overwogen tijdens de coronapandemie.

U gelooft niet in de noodzaak van een vaccinatiegraad van minstens 92%
----------------------------------------------------------------------------
Men kan degenen die om uiteenlopende redenen weigeren om zichzelf of hun kinderen te injecteren met stoffen die de natuurlijke afweer overnemen, het recht laten om zich te organiseren. Dat kan leiden tot twee typen kinderopvanginstellingen:
1. Instellingen waar vaccinatie verplicht is.
2. Instellingen waar vaccinatie niet verplicht is.

Met andere woorden, kinderopvanginstellingen krijgen dan het wettelijke recht om ongevaccineerde kinderen en ongevaccineerd personeel te weigeren. Dit is minder ingrijpend dan het wetsvoorstel om vaccinatie in alle instellingen verplicht te stellen.