Vaccinatie als toelatingsvoorwaarde kinderopvang bij gevaarlijk lage vaccinatiegraad
Reactie
Naam
|
Groot Rotterdam (M. Houtsma)
|
Plaats
|
Rotterdam
|
Datum
|
30 oktober 2024
|
Vraag1
U kunt reageren op het gehele wetsvoorstel.
Ik ben voorstander van vaccinatie, maar niet van verplichte vaccinatie via wetgeving. Een verplichting om kinderen te vaccineren voor toegang tot de kinderopvang lijkt een dwingend middel, dat vooral ouders raakt die afhankelijk zijn van opvang voor werk of andere verplichtingen. Natuurlijk zal deze maatregel de vaccinatiegraad verhogen, maar de vraag is ten koste van wat.
Daarnaast zullen er onvermijdelijk discussies ontstaan met ouders, die hun twijfels en zorgen bij de kinderopvang zullen uiten. De kinderopvanglocatie wordt hierdoor een plek van conflict over vaccinatiebeleid, wat juist een plek zou moeten zijn van rust en zorg voor kinderen.
Er zijn ook bredere implicaties, zoals de mogelijke verplichting voor pedagogisch medewerkers om zich te laten vaccineren. Dit lijkt een logisch gevolg, aangezien het raar zou zijn om kinderen te verplichten en medewerkers niet. Echter, de sector kampt al met een groot tekort aan pedagogisch personeel, en deze verplichting zou het probleem mogelijk verergeren. Bovendien is de handhaving van een dergelijk beleid in de praktijk niet waterdicht en zou het leiden tot een verhoging van de regeldruk voor kinderopvangorganisaties.
Wat echter nog belangrijker is, is de oorzaak van de twijfels bij ouders over vaccineren. In plaats van verplichtende maatregelen op te leggen, zouden we ons moeten richten op open, eerlijke en goed georganiseerde communicatie. Er is binnen de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) bijvoorbeeld te weinig tijd voor het échte gesprek met ouders, zeker na de COVID-periode waarin vertrouwen ernstig is geschaad. Dit vraagt om structurele aandacht en ruimte voor dialoog, om te beginnen binnen het onderwijs, waar we jongeren en toekomstige ouders al kunnen voorlichten en vertrouwen kunnen opbouwen.
Kortom, in plaats van een wet die ongevaccineerde kinderen en medewerkers uit de kinderopvang weert, heeft de maatschappij behoefte aan transparante communicatie, grondige voorlichting, en het herstel van vertrouwen. Verplichtingen en sancties zullen dit niet bewerkstelligen; daarvoor is het investeren in het gesprek met ouders en professionals cruciaal.