Wet inburgering

Reactie

Naam Gemeente Tiel (M.W.J. Beers)
Plaats Tiel
Datum 5 augustus 2019

Vraag1

Het wordt op prijs gesteld als in de reactie wordt ingegaan op de volgende vragen:
- In het wetsvoorstel is op verschillende manieren rekening gehouden met het ‘doenvermogen’ van de inburgeringsplichtigen (zie toelichting, paragraaf 6). Is dit in uw beleving voldoende gelukt? Worden de bestaande belemmeringen voor inburgeringsplichtigen om in het huidige stelsel vorm te geven aan hun inburgering met het wetsvoorstel voldoende weggenomen?
- Bevat het wetsvoorstel risico’s in het kader van misbruik / fraude waarvoor, in uw beleving, onvoldoende beheersmaatregelen worden genomen? Zo ja, welke risico’s zijn dit en welke aanvullende beheersmaatregelen stelt u voor?
Het is volgens mij een illusie om te verwachten dat de partners van inburgeraars (gezinsmigranten, niet zijnde kinderen) ook zo goed zullen integreren als hun partners die al langer in Nederland wonen. In de memorie van toelichting wordt gerept van het feit dat de partners al over een (voldoende hoog) inkomen zou beschikken. In de praktijk beschikken statushouders niet over zo’n hoog inkomen, maar zitten ze vaak in de bijstand. Het is dan ook maar de vraag of de “partners van” dan ook net zo goed zullen participeren als de “kostwinners”. Omdat de participatiewet niet op hen van toepassing zullen zijn, kan volgens de memorie van toelichting dan ook minder van hen worden gevraagd dan van asielstatushouders. Er wordt voor die groep dan ook verwacht dat gezinsmigranten zelf het inburgeringsonderwijs en invulling van leerroutes moeten bekostigen. Mijns inziens is de ontwikkeling van de partners van de asielstatushouder die wel valt onder de participatiewet, essentieel. Voor de goede en succesvolle integratie van de kinderen is goede integratie door middel van participatie van de partner van essentieel. Zou mooi zijn als de wetgever hier nog iets voor regelt/organiseert.

Worden de bestaande belemmeringen voor inburgeringsplichtigen om in het uidige stelsel vorm te geven aan hun inburgering met het wetsvoorstel voldoende weggenomen?

Ja, ik heb het gevoel dat er nu wel voldoende maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat inburgeraars het maximale uit hun zelf kunnen halen. Door ontzorging te organiseren en aan te bieden én als gemeente de maatschappelijke begeleiding te organiseren kunnen we inburgeraars beter faciliteren.


Breng de gehele handhaving onder bij gemeenten zodat alles onder een regisseur plaatsvindt, in plaats van over meerdere overheidslagen. Sluit aan bij de praktijk van de jeugdwet waarbij de taken in de jeugdwet ook onder één gemeentelijke overheidslaag zijn gebracht. Geef de gemeente voldoende financiële middelen om de handhavingstaak te organiseren. Als de aanpak van fraude verdeeld blijft tussen meerdere overheidslagen (DUO en gemeenten) bestaat er een grotere kans op ruis en fouten. Sluit aan bij de overheidslaag die de inwoner het beste kent.