Wet inburgering

Reactie

Naam Taalactief.com (S.L. Posthumus Meyjes)
Plaats Deventer
Datum 7 augustus 2019

Vraag1

Het wordt op prijs gesteld als in de reactie wordt ingegaan op de volgende vragen:
- In het wetsvoorstel is op verschillende manieren rekening gehouden met het ‘doenvermogen’ van de inburgeringsplichtigen (zie toelichting, paragraaf 6). Is dit in uw beleving voldoende gelukt? Worden de bestaande belemmeringen voor inburgeringsplichtigen om in het huidige stelsel vorm te geven aan hun inburgering met het wetsvoorstel voldoende weggenomen?
- Bevat het wetsvoorstel risico’s in het kader van misbruik / fraude waarvoor, in uw beleving, onvoldoende beheersmaatregelen worden genomen? Zo ja, welke risico’s zijn dit en welke aanvullende beheersmaatregelen stelt u voor?
In het wetsvoorstel zitten een paar cruciale momenten die bepalen waar iemand terecht gaat komen tijdens het inburgeringstraject. Die momenten zijn belangrijk omdat zij ook bepalen aan welke verplichtingen iemand moet voldoen.
Allereerst bij de brede intake (op zich prima); het loont om zo min mogelijk ambities te hebben en veel obstakels voor de B1-route op te werpen. De 'beloning' bestaat uit de Z-route, een maatwerk traject waarbij geen examendoelstellingen zijn opgenomen. Alhoewel het nog niet duidelijk is hoe de leerbaarheidstoets eruit zal zien, is het aanlokkelijk om de toets niet al te enthousiast te maken. De beloning is geen examen hoeven doen. Voor veel huidige statushouders zou dat een zeer aantrekkelijk perspectief zijn. Dit is geen doemdenken maar een idee gebaseerd op huidig gedrag van statushouders waarbij onderpresteren positief kan uitpakken. Daarnaast zien we dat binnen gemeenschappen informatie over 'shortcuts' snel worden uitgewisseld.
deel 1 de werkgroep inburgering van de BVNt2

Bijlage