Wet inburgering
Reactie
Naam | Pharos, Expertisecentrum Gezondheidsverschillen (Drs. E. Bloemen) |
---|---|
Plaats | Utrecht |
Datum | 5 augustus 2019 |
Vraag1
Het wordt op prijs gesteld als in de reactie wordt ingegaan op de volgende vragen:- In het wetsvoorstel is op verschillende manieren rekening gehouden met het ‘doenvermogen’ van de inburgeringsplichtigen (zie toelichting, paragraaf 6). Is dit in uw beleving voldoende gelukt? Worden de bestaande belemmeringen voor inburgeringsplichtigen om in het huidige stelsel vorm te geven aan hun inburgering met het wetsvoorstel voldoende weggenomen?
- Bevat het wetsvoorstel risico’s in het kader van misbruik / fraude waarvoor, in uw beleving, onvoldoende beheersmaatregelen worden genomen? Zo ja, welke risico’s zijn dit en welke aanvullende beheersmaatregelen stelt u voor?
Pharos, Expertisecentrum Gezondheidsverschillen, vindt het belangrijk om bij de plannen van de nieuwe Wet Inburgering ook te kijken naar hoe er rekening wordt gehouden met de gezondheid van inburgeraars. Want we weten dat zij bloot staan aan meer gezondheidsrisico’s dan gemiddeld en dat die kunnen interfereren met het vermogen tot inburgeren en participeren.
Pharos vindt het een goede zaak dat er in het nieuwe inburgeringsstelsel meer dan voorheen rekening wordt gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de inburgeraars. Dit sluit aan bij de integrale en persoonsgerichte insteek die nodig is om op maat (gezondheids)verschillen aan te pakken. Door maatwerk, samenwerking en domeinoverschrijdend werken kan inburgering maximaal effectief zijn. Ook zal de nieuwe inburgeringssystematiek bijdragen aan maatwerk die aansluit bij de verschillen in ‘doenvermogen’ tussen inburgeraars. Hoe dit uitpakt in de praktijk zal mogelijk al blijken uit de gemeentelijk pilots die nu gaan lopen. Ook hangt dit af van de verdere uitwerkingen in amvb’s.
In de bijgevoegde brief zullen we eerst kort schetsen wat bekend is over de gezondheid van inburgeraars en vervolgens aanbevelingen doen voor elementen uit het Wetsvoorstel Inburgering.