Wijz Participatiewet voor verbeteren van de ondersteuning van mensen in de bijstand

Reactie

Naam Onbeperkt aan de Slag (OmbudsSpits Werk & Participatie Nico Blok)
Plaats Amerongen
Datum 21 januari 2020

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.

Daarnaast is de regering specifiek geïnteresseerd in onderstaande vragen:

In het wetsvoorstel wordt voorgesteld dat als iemand een bijstandsuitkering krijgt toegekend, de gemeente in gesprek gaat met de bijstandsgerechtigde en gezamenlijk afspraken maakt over participatieactiviteiten. Deze afspraken worden periodiek besproken en geëvalueerd.
1. Wat is naar uw mening de gewenste frequentie van het klantcontact tussen de gemeente en de bijstandsgerechtigde als het gaat om het kunnen bieden van passende ondersteuning en eventuele benodigde voorzieningen, gericht op arbeidsinschakeling en, als arbeidsinschakeling nog niet mogelijk is, andere vormen van participatie en wederkerigheid? In het wetsvoorstel staat nu nog bewust een PM (zie paragraaf 4 van de memorie van toelichting).
2. Hoe moet volgens u dit klantcontact vormgegeven worden, ook in samenhang met de frequentie van het contact? Daarbij kunt u denken aan gesprekken in persoon, telefonisch, per mail, et cetera.
3. Welke randvoorwaarden zijn volgens u nodig om deze frequentie en vorm van klantcontact te realiseren en om inhoud te kunnen geven aan het maken van participatieafspraken met alle bijstandsgerechtigden?
Geachte Staatssecretaris,

Bij deze maak ik graag gebruik van de mogelijkheid om op deze internetconsultatie te reageren.

Zoals u weet ontvang ik als OmbudsSpits Werk & Participatie signalen van mensen met een arbeidsbeperking en van werkgevers. Een deel van deze signalen gaat over de Participatiewet en de uitvoering van gemeenten. Ook deze signalen breng ik u graag onder de aandacht.

Samengevat:
* Ik ben absoluut geen voorstander van de tegenprestatie in de bijstand, zeker niet vanwege de huidige vormgeving daarvan.
* Er is - om het eufemistisch te zeggen - nog 'een wereld te winnen' in integraal beleid en in het 'onthokken' van beleid: voor het vinden/behouden van werk zijn ook andere beleidsterreinen van belang.
* Er zijn diverse signalen binnengekomen van mensen in de Participatiewet die geen uitkering ontvangen en/of niet in het doelgroepregister zitten, die aangeven niet of nauwelijks ondersteuning ontvangen terwijl ze zeggen deze wel nodig te hebben.

Mijn gehele reactie is te lezen in de bijlage.

Vriendelijke groet,
Nico Blok
OmbudsSpits Werk & Participatie

Bijlage