Wijz Participatiewet voor verbeteren van de ondersteuning van mensen in de bijstand
Reactie
Naam | J.P. Pullens |
---|---|
Plaats | Kaatsheuvel |
Datum | 12 december 2019 |
Vraag1
U kunt reageren op alle onderdelen.Daarnaast is de regering specifiek geïnteresseerd in onderstaande vragen:
In het wetsvoorstel wordt voorgesteld dat als iemand een bijstandsuitkering krijgt toegekend, de gemeente in gesprek gaat met de bijstandsgerechtigde en gezamenlijk afspraken maakt over participatieactiviteiten. Deze afspraken worden periodiek besproken en geëvalueerd.
1. Wat is naar uw mening de gewenste frequentie van het klantcontact tussen de gemeente en de bijstandsgerechtigde als het gaat om het kunnen bieden van passende ondersteuning en eventuele benodigde voorzieningen, gericht op arbeidsinschakeling en, als arbeidsinschakeling nog niet mogelijk is, andere vormen van participatie en wederkerigheid? In het wetsvoorstel staat nu nog bewust een PM (zie paragraaf 4 van de memorie van toelichting).
2. Hoe moet volgens u dit klantcontact vormgegeven worden, ook in samenhang met de frequentie van het contact? Daarbij kunt u denken aan gesprekken in persoon, telefonisch, per mail, et cetera.
3. Welke randvoorwaarden zijn volgens u nodig om deze frequentie en vorm van klantcontact te realiseren en om inhoud te kunnen geven aan het maken van participatieafspraken met alle bijstandsgerechtigden?
Sinds de invoering van de participatiewet komen er ook mensen in de bijstand die door aangeboren beperking op dit moment geen arbeidsvermogen hebben. UWV bepaald "geen Wajong" als er in het verleden arbeidsvermogen is geweest of als er in de toekomst misschien mogelijkheden zijn. Dus niet arbeidsongeschikt maar geen arbeidsvermogen. Deze mensen kunnen ook geen vrijwilligers werk doen want dat is vaak net zo belastend als echt werk (in elk geval bij autisme). Dwang naar participatie werkt dan averechts. Stress zal toenemen en herstel zal belemmerd worden. Autisme is aan buitenkant niet zichtbaar. Advies van huisarts is dan noodzakelijk anders kan gemeente ambtenaar over fysieke en geestelijke grenzen gaan!!