Wijziging van de Wet wapens en munitie (verkoop en dragen van messen)

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Maasbree
Datum 23 januari 2023

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel? U kunt reageren op alle onderdelen van het wetsvoorstel en de memorie van toelichting.
Tot dusver kon je redelijk zorgeloos een handig zakmes of multitool dragen. Eenieder kan redelijk goed aanvullen waar het ongepast is om met een zakmes rond te lopen, zoals in het uitgaansleven. Met dit nieuwe voorstel wordt de hele situatie omgedraaid, de drager van een zakmes moet gaan aantonen waarom dit nodig te hebben op straffe van een sanctie van € 8700. Dat is geen vrijheid, dat is schrikbewind gericht naar de goeden onder ons. Daarnaast wordt de omgekeerde bewijslast een fiasco en naar mijn verwachting een enorm willekeurig process. Ik ben mij er van bewust dat dienders van de wet poogen eerlijk en consistent op te treden, maar dit maakt de middelen dermate makkelijk inzetbaar dat een verkeerde blik het verschil tussen "laat voortaan maar thuis" of € 8700 sanctie kan betekenen.

Iemand wie werkelijk kwaadwillend is laat zich niet afschrikken door een sanctie of een verbod. De risico's van de sanctie worden enkel te groot voor mensen welke voor dagdagelijkse bezigheden een zakmes dragen. Als deze wet doorgaat ben ik bang dat ik mijn Leatherman multitool welke ik meerdere keren per dag gebruik thuis moet gaan laten. Dit zou voor mij werkelijk een handicap beteken, erg jammer.