Wijziging van de Wet wapens en munitie (verkoop en dragen van messen)

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Zandvoort
Datum 12 januari 2023

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel? U kunt reageren op alle onderdelen van het wetsvoorstel en de memorie van toelichting.
Zogezegd bedoeld tegen gewelddadige jeugd, zijn het zoals altijd de goedwillenden die hier de dupe van zijn.
Schietwapens zijn verboden. De jeugd loopt en schiet ermee rond. Een verbod heeft geen effect. Illegaal is alles verkrijgbaar. Er zal niets veranderen aan het aantal steekincidenten door steekwapens te verbieden.

Goedwillende liefhebbers, die nooit iemand zullen neersteken, zijn weer de dupe. Of goedwillende mensen die een mes bij zich dragen voor de juiste intenties.

Zo draag ik een mes bij me, om mijn hond te beschermen. Stel, de riem komt tussen de lift deuren door een storing van het mechanisme dat de deuren automatisch open zou moeten houden bij het in- en uitgaan van de lift. De lift vertrekt en zal de hond doden als ik niet met mijn mes de riem snel kan doorsnijden.

Of als mijn hond wordt aangevallen door een andere hond op straat en de riemen zijn verstrengeld waardoor ik mijn hond niet op veilige afstand kan brengen. Met mijn mes snijd ik de riem van mijn hond door en geef hem een kans te ontspannen aan de agressieve hond.

En zo zijn er nog vele voorbeelden van goede intenties en noodzaak een mes te dragen.

Steekincidenten verminderen onder de jeugd gaat niet door het verbieden van messen. Ze kopen ze illegaal of verzinnen wat anders. Ze lopen reeds met vuurwapens. Die zijn al verboden. En zie hoeveel effect dat heeft.

Steekincidenten verminderen vraagt een cultuur omslag. Zolang geld verdienen in criminele zaken makkelijker en beter loont dan een baan en de straf te laag is om afschrikwekkend te zijn; zolang onder de 16 voor moord wegkomt met 1 jaar cel en 1 jaar PIJ; zolang straffen in algemeenheid niet afschrikwekkend zijn, zal er niets veranderen.

In plaats van messen te verbieden, waar alleen goedwillenden last van hebben en door beperkt worden, doe eens iets aan de pakkans en straffen van de kwaadwillenden.

Als dat niet de prioriteit is, is de reden van een verbod op messen niet geloofwaardig. Geen steekhoudende argumenten voor dit verbod. Wel tegen dit verbod.