Verbod stroomstootapparatuur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Overijssel
Datum 14 juni 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het verbod op stroomstootapparatuur bij dieren in de veehouderij? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Uit mijn ervaring als varkenshouder weet ik dat op ons bedrijf altijd zeer spaarzaam omgegaan wordt met dergelijke apparatuur (prikker). Dit houdt in: maximaal eenmaal in het leven van het dier bij het laden voor transport.

Echter geheel zonder kun je mijns inziens niet. Wanneer je varkens wilt laden voor transport helpt het om de dieren vlot te laten doorlopen zonder dat je als veehouder je knieën of rug moet overbelasten door de dieren voort te drukken. Daarom lijkt het verbieden van prikkers mij Arbo-technisch niet verantwoord en zal m.i. ongetwijfeld leiden tot hogere ziektekosten, welke we als Nederlanders met zijn allen moeten dragen. Dat weegt m.i. niet af tegen het kort prikken van het laatste dier van een groep om deze aan te sporen door te lopen.

De opstellers van het wetsvoorstel geven er met het voorstel m.i. blijk van onvoldoende praktijkervaring te hebben met het houden en hanteren van landbouwhuisdieren. Een dag meelopen op een praktijkbedrijf zou dan ook helpen beter de noodzaak van het (op diervriendelijke wijze) toepassen van prikkers te begrijpen.

Verder blijkt (alweer) dat Nederland hiermee aanvullende wetgeving stelt ten opzichte van andere Europese landen. Het kan dus zijn dat de Nederlandse veehouders rug- en knieproblemen ontwikkelen en het varken van het stukje vlees in de supermarkt alsnog niet beïnvloed is door het wetsvoorstel.

Mijns inziens betreft het dan ook een wetsvoorstel gevoed vanuit emotie. Om toch een vergelijking te maken welke niet op gaat: we gaan ook de politie niet verbieden tasers te gebruiken omdat het welzijn van een individu daarmee korte tijd beperkt wordt.

Gelet op het voorgaande is mijn advies dan ook het wetsvoorstel te schrappen en meer in te zetten op voorlichting en informatievoorziening, hoe veehouders hun laadplaats bijvoorbeeld in kunnen richten dat minder vaak een prikker gebruikt hoeft te worden. Bijvoorbeeld door het voorkomen van tocht, het creëren van een gelijkvloerse laadvoorziening of een logische looproute.