Uitbreiding verbod op wedstrijden, tentoonstellingen en keuringen met gecoupeerde honden en paarden
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Aarle-Rixtel
|
Datum
|
18 december 2024
|
Vraag1
Wilt u reageren op de wijziging van het Besluit houders van dieren in verband met een uitbreiding van het verbod op toelating tot en deelname aan wedstrijden, tentoonstellingen en keuringen met gecoupeerde honden en paarden? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een document te uploaden.
Ik ben tegen dit verbod. U sluit (jacht)honden eigenaar uit voor wedstrijden en/of activiteiten, die vanwege een ongeval, ziekte en/of ernstige blessure, een (gedeelte van de) staart moet amputeren. Dit komt het dierenwelzijn van deze jachthonden ook niet ten goede. Ze zijn gefokt voor de jacht en worden opgeleid binnen de "wedstrijd" sport en worden daarvoor geselecteerd en geschikt bevonden.
Amputatie is niet normaal en de (jacht) honden eigenaar die vanwege een ongeval, blessure en/of ziekte een ( gedeelte van de ) staart moet amputeren, doet dit niet omdat hij dit graag wil, maar omdat dit noodzakelijk is voor het welzijn van de hond.
Het uitgangspunt van de overheid dat we streven naar een gezonde populatie dieren die aan hun gedragsbehoeftes kunnen voldoen zonder zich daarbij te verwonden, is iets dat we nastreven.
Een ongeval (vb. staart tussen een dichtslaande deur door de wind, een vechtpartij tussen honden, een vrolijke hond die zijn staart tegen een scherpe rand kapot slaat, een wondje aan de staart met bacterie/infecties etc,) zit niet altijd in de activiteiten, maar kan iedere eigenaar met zijn hond op elk moment overkomen.
Immers staartbeschadigingen en/of staartinfecties kunnen altijd en overal ontstaan en staan niet altijd in relatie tot wedstrijd activiteiten.
Ter aanvulling de opmerking vanuit het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
In reactie .. kan ik u mededelen dat in de ontwerp-algemene maatregel van bestuur het verwijderen van één of meerdere staartwervels bij honden niet is aangewezen als lichamelijke ingreep als bedoeld in artikel 2.15, vijfde en zesde lid, van de Wet dieren. Het verwijderen van één of meerdere staartwervels bij honden is wel aangewezen als lichamelijke ingreep als bedoeld in artikel 2.16, derde en vierde lid van de Wet dieren. Dit houdt in dat een hond waarbij de staart rechtmatig is gecoupeerd (bijvoorbeeld vanwege een diergeneeskundige noodzaak), niet langer zal mogen deelnemen aan tentoonstellingen en keuringen, maar wel mag blijven deelnemen aan wedstrijden.
Dit impliceert dat er toch een uitzondering is, maar ik ben van mening dat het toch nog steeds onder de aandacht gebracht dient te worden, omdat het daar aanvankelijk niet naar uit zag.