Uitbreiding verbod op wedstrijden, tentoonstellingen en keuringen met gecoupeerde honden en paarden
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Zonnemaire
|
Datum
|
12 januari 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op de wijziging van het Besluit houders van dieren in verband met een uitbreiding van het verbod op toelating tot en deelname aan wedstrijden, tentoonstellingen en keuringen met gecoupeerde honden en paarden? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een document te uploaden.
Vereniging Kunogonda (Secretaris – A.M. Mets-Boom)
Het bestuur van Kunogonda heeft de volgende visie t.a.v. de uitbreiding wet met de titel
‘Uitbreiding verbod op wedstrijden, tentoonstellingen en keuringen met gecoupeerde honden en paarden’.
N.a.v. het Statement van de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland:
Een uitzondering gaan maken voor honden, die een amputatie hebben ondergaan waaraan een diergeneeskundige noodzaak ten grondslag ligt, voor wedstrijden waar uitsluitend werkkwaliteiten worden beoordeeld is natuurlijk heel goed. Daar is Kunogonda het mee eens.
Gecoupeerde oren en/of staart heeft niets met werkprestatie te maken, mits het natuurlijk wel alleen maar om gezondheidsredenen is gedaan en daarvoor een attest aanwezig is van de DA.
Betreffende honden zouden aan te keuren moeten zijn voor de fokkerij, waarbij, naast gezondheidsonderzoeken en een beoordeling van werkkwaliteiten, ook een exterieurbeoordeling voor de fokkerij door gekwalificeerde exterieurkeurmeesters mogelijk zou moeten zijn. Zonder enige vorm van competitie-element, maar alleen om te kunnen beoordelen of de hond voldoet aan de normen van de rasstandaard. Dit zou bijv. op een KCM buiten mededinging gedaan kunnen worden.
Op deze manier kunnen ook deze honden ingezet worden voor een kwalitatief goede fokkerij ten behoeve van een gezond en functioneel behoud van het ras in Nederland.
Voorts dient er echter niet voorbij gegaan te worden aan de gevolgen van deze maatregel voor rassen die voor hun fokkerij en instandhouding in Nederland afhankelijk zijn van importen uit het buitenland, met name als amputatie van de staart in het moederland en in landen met grotere populaties van het ras nog de norm is.
Zonder import vanuit het buitenland kan het voor deze rassen bijzonder moeilijk worden om in Nederland nog voldoende genetische diversiteit in het ras te behouden. Als regelgeving met betrekking tot amputatie van de staart in Nederland voorloopt op die in (een deel van) het buitenland kan dit leiden tot een genetische flessenhals, met alle gevolgen van dien voor onder andere de gezondheid van het ras.
Bijlage