Wijziging subsidieregeling DUMAVA
Reactie
Naam | NFU (Dr LM Sturms) |
---|---|
Plaats | Utrecht |
Datum | 14 januari 2025 |
Vraag1
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op de voorgenomen wijzigingen?We verzoeken de regeling op de volgende punten aan te passen voor de zorgsector:
a. Behoud minimaal het subsidieplafond 2024. Het plafond voor integrale projecten 2024 bleek onvoldoende.
b. Maak de 40% subsidie voor hoge energieprestaties toegankelijk voor alle zorgorganisaties.
In 2024 werd 10% extra subsidie geïntroduceerd voor projecten met een hoge energieprestatie, maar grote organisaties (> 250 fte of € 50 miljoen omzet) waren hiervan uitgesloten. Door de arbeidsintensiteit in de zorg en het ontbreken van financiering voor bovenwettelijke verduurzamingsprestaties, is deze extra subsidie ook voor grotere zorgorganisaties noodzakelijk. Eventueel alternatief is herstel van de 10% verlaagde subsidie voor losse maatregelen. Grote zorgorganisaties gebruiken deze om bij renovaties verduurzaming op natuurlijke momenten mee te nemen.
c. Oplossingen netcongestie ook subsidiabel maken. Netcongestie vertraagt verduurzaming maar kunnen zorgorganisaties niet zelf oplossen. Daarom moeten (tijdelijke) oplossingen voor netcongestie subsidiabel zijn. Ook moet het mogelijk zijn om inflatie te begroten voor potentiële vertraging door netcongestie.
d. Bij de behandeling van de aanvragen niet ‘first come, first serve’ principe hanteren maar beoordelen op efficiëntie (besparing per Euro subsidie).
e. Toekenning van maximale € 1.500.000 per project loslaten. Beoordeel op efficiëntie (besparing per Euro subsidie). Het gebruik van maximaal bedrag per m2 is niet wenselijk tenzij dit voldoende hoog is om ook alle integrale maatregelen te kunnen doorvoeren.
f. Looptijd/planning: neem een aparte tijdspanne op voor het uitwerken van de plannen. Bijvoorbeeld na toekennen subsidie 2 jaar voor uitwerken plannen en maximaal 3 jaar na start bouw voor de daadwerkelijke bouw.
g. Maatregel cat A1-A2: voor portefeuilleroutekaarten moet EVZ format en marktconforme varianten gelden. In Bijlage 1, A, bij A.3 ‘Duurzaam monumentenadvies’ ook de portefeuilleroutekaart als basis opnemen zoals verwoord onder A.2 ‘Maatwerkadvies’.
h. Maatregel cat H4: voor een goed functionerend warmtedistributiesysteem moeten inpandige kosten kunnen worden opgevoerd. Dit is verantwoord als het warmtenet ten minste 50% hernieuwbare energie of 50% afvalwarmte of 75% warmte uit warmtekrachtkoppeling of 50% uit een combinatie van dergelijke energie en warmte gebruikt.
i. Maatregel cat I: lokale energie-uitwisseling Intelligente lokale energie-uitwisseling weer toevoegen.
Vraag2
Met deze wijzigingsregeling wordt voorgesteld om de middelen, die aanvankelijk gereserveerd stonden voor grote gebouweigenaren, toe te voegen aan de (reguliere) DUMAVA.Indien u een grote gebouweigenaar bent (minimaal 20 gebouwen) zijn er dan aandachtspunten die u VRO wilt meegeven, bijvoorbeeld specifieke zaken waar u in de reguliere DUMAVA tegenaan loopt en waarvoor aandacht zou moeten zijn?
Voor grote gebouweigenaren verzoeken wij de volgende twee aanpassingen op te nemen:
a. Verleng de subsidie-uitvoeringstermijn voor grote zorgvastgoedprojecten. De huidige eis van een uitvoeringstermijn van 36 maanden is onvoldoende voor grote zorgvastgoedprojecten, zoals bij ziekenhuizen, waar renovaties gemiddeld zes jaar duren. Tevens zijn sommige instellingen aanbesteding plichtig, hetgeen de doorlooptijd altijd vergroot. Langere, flexibele termijnen zijn essentieel om, met gebruik van de DUMAVA, verduurzaming binnen lange-termijnprojecten in de zorgsector mogelijk te maken.
b. Gebruik energiebesparing per m² in plaats van energielabelstappen in de verantwoording. In de zorg is het onpraktisch om voor verduurzaming het energielabel van een volledig gebouw te hanteren, vooral bij deelrenovaties. Het voorstel is om energiebesparing per m² (kWh/(m².jaar)) voor het betreffende bouwdeel c.q. afdeling te hanteren. Zorggebouwen zijn vaak erg groot waardoor deze gefaseerd worden benaderd. Door een energiebesparing per m² (kWh/(m².jaar)) te hanteren sluit dat beter aan bij de praktijk voor deze grote gebouwen.