Wijziging subsidieregeling DUMAVA
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
15 januari 2025
|
Vraag1
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op de voorgenomen wijzigingen?
1)Is het voor RVO mogelijk om per maatregel te voorzien in subsidievaststelling? Nu kan dit alleen per vastgoedlocatie. Hierdoor moet onnodig lang gewacht worden met het vaststellen van bijvoorbeeld reeds uitgevoerde glasvervanging als er op dezelfde locatie ook een warmtepomp als subsidiemaatregel staat. Laatstgenoemde kan door netcongestie niet uitgevoerd worden (en daarom geeft het RVO 5 jaar uitstel), maar daar moet dan het hele project op wachten.
2)de zinsnedes over ondernemingen die in aanmerking kunnen komen voor DUMAVA zijn lastig te doorgronden en lijken elkaar welhaast tegen te spreken, hopelijk komt de definitieve regeling met een eenduidiger formulering (ik begrijp de voorzichtigheid t.a.v. EU staatssteun, maar toch).
3) Is het per sé noodzakelijk om met maatwerkadviezen (A2) de labelsprongen te onderbouwen (in bepaalde gevallen kunnen ook portefeuilleroutekaarten)? Deze maatwerkadviezen moeten door gecertificeerde energieadviseurs worden uitgevoerd, deze zijn schaars. Daarnaast worden organisaties op extra kosten gejaagd. Kunnen alternatieve, deskundig onderbouwde (lichter) gecertificeerde energieadviezen, waarin eenduidig verbeteringen in labelsprongen worden berekend, ook als grondslag dienen? Zo niet, dan loopt de verduurzaming aardige vertraging op en onnodige kosten.
4) kunnen grootverbruikers (meer dan 3*80 Ampère) nu vanuit DUMAVA wél een bijdrage krijgen voor investeringen in PV panelen bijvoorbeeld? Maatregel H2 geeft een maximale doorlaatwaarde van 3*80 A of minder. Dit sluit grootverbruikers (zoals ziekenhuizen) dan toch uit? Is dit geen gemiste kans?