Verhoging kindgebonden budget vanaf tweede kind

Reactie

Naam A Lam
Plaats Alkmaar
Datum 6 oktober 2021

Vraag1

Graag vernemen wij uw reactie op het voorstel.
Vorig jaar (https://www.internetconsultatie.nl/besluitverhogingkindgebondenbudget) ging het om een verhoging vanaf het derde kind, en wel om gezinnen te helpen die onder de armoedegrens leven. Dit keer wordt een krachtiger instrument ingezet, en wel om een bescheidener doel te halen. Ik ben benieuwd wat het volgend jaar wordt. Verhoging van het kindgebonden budget voor ieder kind, gewoon als doel op zichzelf?

Eerder dit jaar was er een voorstel om de kinderbijslag niet te indexeren (https://www.internetconsultatie.nl/nietindexerenakw). Toen was koopkrachtbehoud kennelijk niet belangrijk, nu wel.

De koopkracht van een huishouden hangt niet af van het aantal kinderen, want die hebben geen inkomen. De aanwezigheid van kinderen maakt alleen een verschil voor hoe de koopkracht van de volwassenen wordt ingezet. Wil je de kindgebonden uitgaven compenseren, dan zal het kindgebonden budget daarop berekend moeten zijn, maar dat is duidelijk niet het geval: anders dan het budget hangen de uitgaven niet af van het geboortevolgnummer van het kind, en anders dan de uitgaven hangt het budget niet af van de leeftijd.

De kinderbijslag hangt weer wel af van de leeftijd, dus misschien dat de combinatie van kinderbijslag en kindgebonden budget meebeweegt met de kindgebonden uitgaven. Ik zit niet diep genoeg in de materie om dit te beoordelen. Maar voor zover ik kan overzien, ligt de orde van grootte van het totale budget (kinderbijslag + kindgebonden budget) ver onder die van de uitgaven.

Het financiële leven van de meeste mensen verloopt in drie fases: de kindertijd waarin men nog niet deelneemt aan de arbeidsmarkt, de jaren waarin men dat wel doet, en de periode waarin men dat niet meer doet. Voor die laatste fase is het pensioen bedacht, voor de middenfase een lappendeken aan regelingen, voor de eerste is er er de combinatie van kinderbijslag en het kindgebonden budget, maar daar lijkt nog niet goed over te zijn nagedacht.

Goed dat voor dit belangrijke onderwerp een ruimere tijd voor de internetconsultatie is uitgetrokken dan de ene week van vorig jaar, al is twee weken nog altijd aan de krappe kant.