Besluit inkoopplan prijs kwaliteit Wmo 2015
Reactie
Naam
|
Gemeente Bellingwedde (K. Bogaerts)
|
Plaats
|
Wedde
|
Datum
|
9 maart 2016
|
Vraag1
Hoe beoordeelt u de strekking van het voorgestelde artikel 5.4 van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015?
De gedachte van de Wmo 2015 was om de gemeenten meer beleidsvrijheid en regelvrijheid te geven. De aanpassing van het Uitvoeringsbesluit Wmo leidt tot meer verplichtingen waar de gemeente aan moet voldoen en daarmee niet in lijn met de benoemde uitgangspunten. Een typisch voorbeeld van bemoeizorg door de rijksoverheid. Tevens zouden dan ook de benodigde financiële middelen door het Rijk moeten worden overgeheveld ter compensatie van de vermeerderde regeldruk.
Vraag2
Leidt de gehanteerde opzet van het artikel en de daarbij gebruikte toelichting tot een eenduidig interpreteerbaar, helder en duidelijk artikel? Zo nee, waarom niet en op welke wijze kan het artikel worden verhelderd?
Alleen op het onderdeel dat de verordening bepaalde onderwerpen moet bevatten, verder niet inhoudelijk.
Vraag3
Geeft de nota van toelichting voldoende inzicht in de problematiek en doelstelling van het wetsvoorstel? Zo nee, welke mogelijkheden ziet u tot verbetering?
Op zich wel. Punt ter verbetering: Geef vrijheid aan de lokale politiek om hier invulling aan te geven.
Vraag4
Hoe effectief is volgens u het voorstel voor het bereiken van het beoogde doel, namelijk een goede prijs- en kwaliteitsverhouding voor voorzieningen en een prijsstelling die voldoet aan de inhoudelijke eisen van de Wmo 2015?
Het voorstel regelt de verplichting van een verordening. De gemeenteraad de uitwerking er van.
Vraag5
Ziet u mogelijkheden om de doelstelling, al dan niet door wijziging van het ontwerp van artikel 5.4 op een betere of eenvoudigere manier te bereiken?
Ja, de gemeente de regie te laten nemen zoals met de invoering van de Wmo 2015 is beoogd. Daarmee kan op lokaal vlak maatwerk worden geleverd.
Vraag6
Zijn er nog overige verbeterpunten te noemen? Zo ja, welke verbeterpunten zijn dit?
De zorgaanbieders aanspreken op hun verantwoordelijkheid om dusdanige prijzen te offreren, zodat de medewerkers volgens Cao kunnen worden betaald en er voldoende ruimte is voor een goede prijs kwaliteit verhouding. Indien een gemeente een prijs aanbiedt, waarvoor dat niet kan, moeten zorgaanbieders niet offreren.