(ontwerp) Besluit verlengbaarheid vergunningen niet-landelijke commerciële radio-omroepen in de FM-band 2016

Reactie

Naam Stichting Vooren Media (P.J.M. van der Vooren)
Plaats Warmond
Datum 24 juli 2016

Vraag1

Kunt u zich vinden in het voornemen tot verlenging van de vergunningen voor niet-landelijke commerciële radio in de FM-band en kunt u dit toelichten?
Onze stichting, die zelf momenteel alleen beschikt over een vergunning voor laagvermogen-middengolfomroep, kan zich in grote lijnen vinden in het voornemen tot verlenging van de vergunningen voor niet-landelijke commerciële radio in de FM-band. Wel willen we daarover het volgende opmerken.

Hoewel we de achterliggende gedachte kunnen begrijpen, betreuren we het dat een vergunninghouder hetzelfde radioprogramma moet uitzenden indien frequenties gesynchroniseerd zijn. Hierdoor is het voor een vergunninghouder niet meer mogelijk om een bepaalde frequentie eventueel te verhuren aan een andere partij. Vaak is dat voor een nieuwkomer een van de weinige mogelijkheden om toch een FM-frequentie te kunnen gebruiken. Immers, overdracht van een vergunning komt in de praktijk niet veel voor. Wellicht dat er een uitzondering kan worden gemaakt voor vergunninghouders die vóór 1 september 2017 al een gesynchroniseerde frequentie verhuren aan een andere partij. Overigens zijn er momenteel vergunninghouders die aan hen toegewezen al dan niet gesynchroniseerde frequenties niet gebruiken omdat een bepaald gebied al voldoende wordt verzorgd via een andere frequentie van deze vergunninghouder. Dat is natuurlijk geen doelmatig frequentiegebruik.

In de toelichting op het besluit wordt opgemerkt dat er weinig daadwerkelijke interesse bestaat voor nieuwkomers om toe te treden tot de niet-landelijke radiomarkt. Dit bestrijden wij. Onze stichting heeft het afgelopen jaar meerdere malen kenbaar gemaakt dat wij graag willen toetreden tot deze markt, maar daarvoor zijn tot nu toe geen mogelijkheden. Noodgedwongen zijn wij daarom uitgeweken naar de (laagvermogen) middengolf, die ten opzichte van FM en DAB+ slechts een zeer beperkt bereik heeft. Bovendien willen wij ons richten op het luisterpubliek in een bepaalde regio, waardoor de twee kavels die binnenkort geveild gaan worden niet interessant voor ons zijn. Dus de interesse is er wel, maar alleen voor onze eigen regio.

Hoe het, zoals wordt opgemerkt, door de koppeling van de digitale vergunning aan één analoge vergunning gemakkelijker wordt om via overdracht toe te treden op de niet-landelijke radiomarkt, is ons niet duidelijk. Immers, er komt geen extra FM-capaciteit beschikbaar. Ook komt er geen wijziging in de simulcast-verplichting voor vergunninghouders met een analoge vergunning.

Meer mogelijkheden voor nieuwkomers, anders dan via overdracht van vergunningen, zouden wij dan ook van harte toejuichen.