Voorontwerp van een wet mogelijkheid vervroeging ingangsdatum ouderdomspensioen

Reactie

Naam VDL ETG (Hr R Janssen)
Plaats Eindhoven
Datum 8 februari 2010

Vraag1

Geef uw reactie op deze consultatie.
Na aanleiding van de berichten de laatste tijd omtrent het doorwerken tot je 67 jaar en het daarna gebruik te kunnen maken van een welverdiend pensioen het volgende:

Wie vroeg begint met zijn werkzaam leven heeft meestal een zware arbeidstijd achter de rug met daaraan een salaris gekoppeld dat geen uitspattingen kon hebben betreffende ontspanning en vertier.
Verder is er in de meeste gevallen geen mogelijkheid geweest om financieel te zorgen voor eventueel eerder te kunnen beëindigen met de werkzaamheden en is er een minimale opbouw van pensioen.

Verder is, hoe later men start met zijn werkzaam leven in verband met o.a. studies het in de meeste gevallen in zal houden dat er een lichtere vorm van arbeid tot aan de pensioengerechtigde leeftijd zal zijn.
Met een mogelijkheid eerder te kunnen stoppen gezien het salaris in de meeste gevallen hoger zal uitkomen. Ook de pensioensopbouw zal hogen zijn.

Daarom zou men er als voorbeeld van uit moeten gaan de som van leeftijd en dienstjaren (105) als uitgangspunt te nemen om de pensioensgerechtigde leeftijd te bepalen.

105 jaar totaal waarbij het maximaal aantal dienstjaren is vastgelegd op 45 jaar.

Bv. Leeftijd 60 jaar en 45 dienstjaren samen 105 jaar waarvan de dienstjaren maximaal is genomen.
De Pensioensgerechtigde leeftijd zou dan maximaal 67 jaar kunnen zijn.
Als voorbeeld 67 jaar minus 45 jaar = 22 jaar bij aanvang van een dienstverband.
Op deze mannier zouden de zware beroepen ontlast worden en de beroepen die een studie benodigde tot 27 jaar worden hiermee ook ontzien.
Dit zou een eerlijke afspiegeling zijn van degene die het grootste gedeelte van hun leven werkzaam zijn geweest in iedere vorm van werk.

Ook blijft er dan nog de keus voor eenieder om vrijwilligerswerk en of betaalt werk te gaan doen al hun totaal aantal jaren zijn verstreken.
mvg
Rene Janssen

Bijlage