Elf standaarden niet meer aanbevelen (lijst aanbevolen standaarden)
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Middelburg
|
Datum
|
1 december 2023
|
Vraag1
Wilt u reageren op het advies van de experts om DHCP, DNS, EI-Standaarden, HTTP, IPP, MTOM en UDDI niet meer aan te bevelen aan de overheid?
De standaarden DHCP, DNS, HTTP, en IPP zijn terecht alomtegenwoordig, maar dat wil niet zeggen dat promotie en aanbeveling zou moeten stoppen. Open standaarden zijn belangrijker dan ooit om niet gevangen te raken in gesloten systemen van private makelij, ook als er nog geen alternatieven zijn zoals bij DHCP.
Ten slotte is het argument dat men HTTPS zou moeten gebruiken in plaats van HTTP nogal vreemd, HTTPS is geen standaard an sich, het is HTTP over TLS. Er zou een algemeen advies moeten zijn om altijd beveiligde verbindingen te gebruiken, of het nu HTTP, SMTP, IMAP, DNS, FTP, of iets anders is.
Vraag2
Wilt u reageren op het advies van de experts om WebDav, CalDAV, IMAP en SIP te blijven aanbevelen aan de overheid?
Hier ben ik het mee eens, waarbij mijn motivatie hetzelfde is als bij vraag 1. Google en Microsoft zijn ook actief bezig om hun gesloten alternatieven te promoten boven WebDav, CalDAV, en IMAP, dit is een kwalijke zaak.
Vraag3
Wilt u reageren op de aanbevelingen van de experts over de criteria voor de lijst aanbevolen standaarden waarop zij de elf standaarden hebben getoetst (paragrafen 4.1 tot en met 4.11 van het expertadvies)?
Er is naar mijn mening te veel gekeken naar protocollen an sich, het zou beter zijn om een overkoepelend advies te geven om altijd beveiligde verbindingen te gebruiken met nadere verklaring per standaard. Het is nogal vreemd dat HTTP en DNS worden ontraden omdat de standaarden geen inherente encryptie hebben, maar dat IMAP wel aanbevolen blijft terwijl daar hetzelfde probleem speelt. Ook is het opmerkelijk dat SMTP hierbij buiten schot gebleven is.
Vraag4
Wilt u reageren op de adviezen van de experts (hoofdstuk 5 van het expertadvies)?
Ik steun de wens om proprietary 'standaarden' buiten de deur te houden en open standaarden te blijven bevorderen.
Vraag6
Wilt u nog aanvullend commentaar geven aan het Forum Standaardisatie en Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) in verband met de inhoud van dit expertadvies of het gevolgde proces?
Ik wil nogmaals het belang onderstrepen van open standaarden. Een gezond IT ecosysteem heeft open standaarden nodig om te blijven functioneren zonder ten onder te gaan door de invloed van Big Tech.