Verzamelbesluit bouwwerken leefomgeving 2024

Reactie

Naam Vereniging Bouwwerk Begroeners (Dhr H.G. Vlijm)
Plaats Odijk
Datum 9 november 2023

Vraag1

U kunt een consultatie reactie geven.
Met veel interesse hebben wij als VBB, Vereniging Bouwwerk Begroeners, kennisgenomen van de wijziging in het Verzamelbesluit Bouwwerken Leefomgeving 2024. Met alle branche gerelateerde leden maken we ons sterk voor multifunctioneel dakgebruik. Graag maken we van de gelegenheid gebruik om onze reactie te geven op de wijziging.

Ontbreken groen/blauwe functies
Deze voorgestelde aanpassing van het Bbl lijkt niet in lijn met de resultaten uit de voorgaande voorgestelde Bbl-aanpassing voor ‘Duurzame daken’ (consultatie januari 2021); waarom lijken groen/blauwe functies eruit gehaald te zijn voor de grote(re) daken (>250m2)?

Draagkracht daken
Deze wijziging heeft geen direct effect op de (te) beperkte reservecapaciteit en flexibiliteit van daken richting toekomstige wijzigingen van gebruik. Dakvloeren worden conform de huidige regels -en zeker bij de gebouwtypen waar deze wijziging op in gaat- nog altijd zeer zwak geconstrueerd. Het zijn eigenlijk geen volwaardige vloeren. Dit is ook de belangrijkste reden dat veel bestaande daken ongeschikt zijn (vaak is het draagvermogen te laag voor aanvullende belasting van nieuwe dakfuncties). Door bij nieuwe gebouwen (alle gebouwtypen, maar vooral bij hallen en loodsen) hogere eisen te stellen aan de vrij toevoegbare belasting van nieuwbouwdaken, wordt dit probleem voor de toekomst voorkomen. Dit is op te lossen door elke dakvloer dezelfde constructieve eisen mee te geven als de onderliggende (verdiepings)vloer. De meerkosten hiervan bij nieuwbouw zijn marginaal, de vergrootte reservecapaciteit en flexibiliteit (nu en in de toekomst) enorm!

Brandveiligheid
Wanneer dakvlakken gebruikt worden voor de opwekking van energie heeft dit ook consequenties voor de brandveiligheid. In de huidige benadering van brandveiligheid krijgt het dak weinig aandacht met betrekking tot de beperking van brandoverslag en branddoorslag. Zodra er sprake is van gebouwen waarvoor de NEN 6060 en de NEN6079 worden toegepast, is de kans op brandoverslag via het dakvlak en het mogelijk falen van een toegepast brandbeheerssysteem een onderbelicht aspect. Voorgesteld wordt om bij de toepassing van het maatwerkvoorschrift aan geven dat er afhankelijk van het de beoogde bouwkundige uitvoering nadere eisen kunnen worden gesteld op brandpreventief vlak.

Met vriendelijke groet,

Vereniging Bouwwerk Begroeners
https://www.bouwwerkbegroeners.nl/