Verzamelbesluit bouwwerken leefomgeving 2025
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Zoetermeer
|
Datum
|
14 januari 2025
|
Vraag1
Heeft u opmerkingen bij deze wijzigingen van het Bbl?
Dit is een reactie op persoonlijke titel als eigenaar-bewoner met actieve betrokkenheid voor de verduurzaming van ene gemengde wijk met in totaal ruim 500 woningen van particuliere eigenaren en een woningbouwcoöperatie.
Ik zie bij de documentatie alleen de wijzigingen voor het besluit. Dit is een nogal formalistische aanpak, die het niet-juristen vrijwel onmogelijk maakt te begrijpen wat hier precies wordt beoogd. Ik mis een toelichting op het waarom van de keuzes die zijn gemaakt ten aanzien van warmtepompen. Binnen mijn eigen woonwijk lopen er gesprekken met de gemeente om te komen tot kaders voor het plaatsen van warmtepompen. Welke kaders zijn straks leidend, die in de BBL of mag een gemeente met inwoners afwijkende afspraken maken?
Mijn inhoudelijke opmerkingen:
Door de neiuwe regelgeving omtrent gebruik van F-gassen, is mijn verwachting dat bijna alle warmtepompen straks propaan als koudemiddel gebruiken. Dat betekent dat er geen split-units meer mogelijk zijn en dat vereist in toenemende mate dat buitenunits op een dak geplaatst moeten worden en daar concurreren met al aanwezige zonnepanelen, dakkapellen en andere al dan niet technische voorzieningen. Ik zie graag ene nadere onderbouwing met praktijkvoorbeelden dat bij deze regels ook in lastige situaties plaatsing van een buitenunit op ene dak nog mogelijk is. De afstandscriteria ten opzichte van de dakrand bij en dakkapel is wellicht esthetisch relevant, maar belemmert de plaatsingsmogelijkheden. Dit geldt in veel grotere maken voor het vereiste om 0,5m onder de nok te blijven. Het kan en mag niet zo zijn dat het BBL plaatsing van een warmtepomp in veel situaties onmogelijk maakt.