Verzamelbesluit Omgevingswet IenW milieu 2025

Reactie

Naam Milieuvizier (S.R. van Uffelen)
Plaats Nijmegen
Datum 14 februari 2024

Vraag1

Wilt u reageren? U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van de regeling en de toelichting.
In het Verzamelbesluit is een jaarlijkse meetverplichting van benzeen opgenomen voor asfaltcentrales. Er was al een jaarlijkse meetverplichting voor PAK opgenomen. Voor beide geldt dat het gaat om een periodieke meting bestaande uit drie deelmetingen van ten minste vijftien minuten en ten hoogste twee uur.

Deze periodieke metingen verschaffen weinig inzicht in de milieuprestaties van een asfaltcentrale. De emissies van PAK en benzeen bij een asfaltcentrale fluctueren heel sterk. Er is sprake van pieken op momenten dat in de granulaattrommel (plaatselijk) hoge temperaturen optreden. Zie ter illustratie de figuren in het bijgevoegde onderzoek. Pieken kunnen het gevolg zijn van een groot aantal factoren, waaronder overbelasting van de trommel of specifieke receptuur. Niet al deze factoren zijn bekend. Het feit dat tijdens de meting een lage emissieconcentratie wordt gerealiseerd betekent niet dat de asfaltcentrale jaarrond goed presteert. Er kan sprake zijn van een toevalstreffer. Ook kan de drijver van de centrale een meting uitvoeren op een gunstig moment.

Om inzicht te krijgen in de werking van asfaltcentrales is het gelet op het voorgaande verstandiger continumotering voor te schrijven. Continumonitoring is goed mogelijk met een spectrometer. Het is ook niet duur. Wel is de nauwkeurigheid lager dan de periodieke metingen volgens de in het Verzamelbesluit voorgeschreven normen. Het is dus nog altijd nodig om periodieke metingen te blijven uitvoeren ter kalibratie van de continumonitoring. Eventueel is het mogelijk om de lasten voor ondernemers gelijk te houden met het niveau van de voorgestelde regeling door continumonitoring voor te schrijven maar het aantal periodieke (kalibratie)metingen terug te schroeven.

Het is raadzaam om alle meetgegevens, continu of periodiek, digitaal te laten aanleveren door ondernemers in een landelijk register. Zo kan de informatie beter ontsloten en gebruikt worden. Dat is ook nodig om in de toekomst te blijven voldoen aan Europese regelgeving rondom het milieubescherming en milieu-informatie zoals Richtlijn 2010/75/EU, Richtl?n 2003/4/EG, Verordening (EG) nr. 166/2006, alsmede toekomstige herzieningen van deze regelgeving.

Bijlage