Verzamelwet Justitie en Veiligheid 2024

Reactie

Naam J. Sturm
Plaats Katwijk aan Zee
Datum 25 januari 2024

Vraag1

U wordt uitgenodigd om op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting te reageren. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een document te uploaden.
« Ma vraie gloire n’est pas d’avoir gagné quarante batailles; Waterloo effacera le souvenir de tant de victoires; ce que rien n’effacera, ce qui vivra éternellement, c’est mon code civil. » - Napoléon Bonaparte
Met weemoed zie ik aan hoe een van de laatste erfstukken van Napoléons code civil, namelijk de "goed huisvader" oftewel de "bon père de famille", naar de kringloopwinkel wordt gebracht. Gebeurde dat nu in het kader van het moderniseren van de bruikleenregeling en het (eindelijk) opnemen ervan in het Nieuw Burgerlijk Wetboek, dan was het te begrijpen geweest. Maar nu nog in boek 7A BW deze vernieuwing doorvoeren is niet meer dan een nieuwe lap op een oud kleed. Een vernieuwing die bovendien onnodig is, want de strekking van dit artikel is nog nooit voor iemand onduidelijk geweest (al zullen de meeste Nederlanders niet weten dat het in de wet staat). Ook niet voor mannen die geen vader zijn, vrouwen en zich anders identificerenden.