Verzamelwet Wlz 2020
Reactie
Naam
|
Aandacht voor uw Zorg (Cliëntondersteuner MC van de Glind Bennink)
|
Plaats
|
Norg
|
Datum
|
6 september 2020
|
Vraag1
Wilt u reageren op voorliggend wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Ik ga in op het onderwerp Cliëntondersteuning
Wanneer er een WLZ indicatie wordt aangevraagd zijn er vaak veel vragen over welke consequenties een WLZ indicatie heeft. Wanneer een OCO WLZ de WLZ indicatie aanvraagt kunnen in een vroeg stadium de vragen en overzicht van de consequenties worden beantwoord. De WLZ Cliëntondersteuner heeft veel kennis van de WLZ en kan gericht vragen beantwoorden. Deze antwoorden helpen bij het maken van keuzes. Hierdoor zijn de gemaakte keuzes weloverwogen en is er al een voorbereiding gedaan voor het vervolg, de ondersteuning bij het organiseren van de zorg. Soms is dit zelfs niet nodig omdat de keuzes en de gevolgen daarvan duidelijk zijn.
Het is zeker efficiënter in de praktijk om een OCO in te zetten voorafgaand aan de WLZ indicatie vanuit de WLZ OCO. Zie bovenstaande.
Gevolg daarvan is wel dat er geschoven moet worden met de budgetten voor OCO (tussen WMO en WLZ) omdat de WLZ OCO nu al door het beschikbare budget heen gaan vanwege de toenemende vraag naar OCO.
Vraag2
Bereikt het wetsvoorstel effectief het beoogde doel?
Ik ga in op het onderwerp Cliëntondersteuning.
Wanneer de kwetsbare cliënt in een vroeg stadium, dus voor de aanvraag WLZ, ondersteuning krijgt van een ter zake kundige WLZ Cliëntondersteuner is dat effectief zoals ik bij vraag 1 al heb beantwoord.
Nogmaals wil ik benadrukken dat er dan wel naar de budgetten voor WLZ Cliëntondersteuning moet worden gekeken. Mede omdat deze budgetten nu al onder druk staan.Er zal een verschuiving ontstaan van WMO cliëntondersteuning naar WLZ Cliëntondersteuning.
Vraag3
Kan de toelichting bij het voorstel worden verbeterd?
Het is voor mij moeilijk in te schatten hoe de uitvoering van het wetsvoorstel er uit zal gaan zien. Waarschijnlijk is, dat gemeenten gaan verwijzen naar de Zorgkantoren of OCO partijen die gecontracteerd zijn door de verschillende zorgkantoren.
Hierbij wil ik aandacht vragen om de "kan bepaling" De zorgkantoren kunnen OCO aanbieden voorafgaand aan de WLZ indicatie, maar dit is niet zeker. Ik zou deze mogelijkheid stelliger verwoord willen zien. Wie is waarvoor verantwoordelijk en wie heeft het daarvoor benodigde budget onder zijn hoede.
Momenteel zie ik dat er bij de WLZ Cliëntondersteuners veel van deze vragen binnenkomen maar dat ik daar op dit moment niets mee kan.
Daarnaast zie ik regelmatig dat cliënten niet overzien wat de consequenties zijn van een WLZ indicatie en wat er vervolgens geregeld moet worden.
Het gaat hierbij dus om duidelijkheid dat wanneer OCO WLZ de indicatie aanvraag WLZ oppakt er dan wel beschikbaar budget moet zijn.
In plaats van de mogelijkheid dat het Zorgkantoor de onafhankelijke clientondersteuning kan overnemen is duidelijkheid hierin gewenst. Met de verschuiving van de bijbehorende financien.