VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap
Reactie
Naam | C. Schot |
---|---|
Plaats | Breda |
Datum | 2 augustus 2013 |
Vraag1
Het kabinet is van mening dat de ratificatie van het Verdrag een belangrijke bijdrage zal leveren aan het realiseren van de inclusieve samenleving. Voor het realiseren van de inclusieve samenleving is ook van belang om in overeenstemming met artikel 8 van het verdrag de bewustwording ten aanzien van personen met een handicap te bevorderen. Het gaat hier om het bevorderen van de bewustwording van de capaciteiten van personen met een handicap en de bijdragen die zij leveren aan de samenleving. Ook gaat het om het bevorderen van de bewustwording van de belemmeringen, de drempels die personen met een handicap in de samenleving tegenkomen en die hen beletten volledig en op voet van gelijkheid met anderen in de samenleving te participeren.Kunt u aangeven hoe de bewustwording ten aanzien van personen met een handicap kan worden bevorderd? Kunt u aangeven welke bijdrage u levert aan het bevorderen van de bewustwording en of deze bijdrage zich leent om breed toe te passen?
Er is heel veel informatie over bijv. autisme; veel van die informatie is verouderd; in 2011 zijn er bijv. heel belangrijke onderzoeken geweest die autisme heel anders naar voren brengen dan tot nu toe. Nl. dat autisme geen beperking is of dat er geen ontwikkeling mogelijk is; nee, het is een vertraging in de uitrijping van de hersenen. Weliswaar een heel heftige vertraging en ook op diverse gebieden zichtbaar en beperkend, maar toch... Nu is dat helemaal niet alom bekend. Sterker nog, scholen en begeleiders hanteren nog steeds de oude situatie; nl. dat autisme altijd hetzelfde blijft en dat je op dezelfde manieren verschillende problemen op moet lossen. Het zou voor de bewustwording in de maatschappij écht belangrijk zijn dat er een deskundige, algemeen bekende en te raadplegen locatie komt waar alle nieuwe dingen en onderzoeken bekend worden gemaakt. Voor iedereen toegankelijk en ook de plek waar nieuwe deskundigheid voor in de praktijk te halen is. Die ook zelf bekendheid geven aan nieuwe zaken; iedereen zou bijv. moeten weten dat je deskundigheid op het gebied van autisme kunt halen bij...
Wat ik zelf hieraan doe is wél alle nieuws over bijv. autisme bijhouden, maar over andere handicaps weet ik niets, ook niet waar de ware deskundigheid zit. Zou dat geen overheidstaak kunnen zijn. Een onafhankelijk, deskundig en wetenschappelijk bewezen organisatie waar je via de overheidssite naar toe verwezen wordt en die gecontroleerd en gesubsidieerd wordt door de overheid?
Vraag2
Volgens het Verdrag kunnen de Staten geleidelijk aan de verwezenlijking van de economische, sociale en culturele rechten uit het Verdrag werken. Staten hebben hierbij een grote mate van beleidsvrijheid. Ook in het Regeerakkoord van 2012 “Bruggen slaan” wordt uitgegaan van een geleidelijke tenuitvoerbrenging van het Verdrag. Bij de vraag hoe aan die geleidelijke tenuitvoerbrenging in de loop der tijd vorm zal worden gegeven, spelen het stellen van prioriteiten en budgettaire overwegingen vanzelfsprekend een belangrijke rol. Uitgaande hiervan, kunt u aangeven wat voor u een prioriteit is en hoe aan een eventuele investering op dat punt het beste vormgegeven kan worden?Er worden indicatiesvoor zorgbehoefte afgegeven door zowel het CIZ als BJZ!!!! Dat laatste is voor heel veel instanties helemaal niet bekend omdat het alleen geldt voor minderjarigen met een psychiatrische stoornis. Er is ooit een reden geweest waarom juist BJZ tot het stellen van indicaties voor zoiets ingewikkelds als een minderjarige met een psychische stoornis, indiceren. Niet dat BJZ het zo ontzettend goed doet, maar zij hebben toch wel iets meer deskundigheid in huis dan de gemiddelde CIZ medewerker. Het gaat tenslotte niet om zorg aan een verstandelijk gehandicapte die zich niet zelfstandig aan kan kleden....of iemand die alleen maar gehandicapt is aan een been en moeilijk loopt... Als nu dat indiceren overgaat naar de gemeentes, dan lopen psychiatrisch patienten die ook nog minderjarig zijn opnieuw het risico dat er een niet-deskundige medewerker (foutief) indiceert met alle gevolgen van dien. Alstublieft, alstublieft, laat toch iemand denken aan de kwaliteit van de indicaties en dat niet gemakkelijk aan de kant schuift, vanwege bezuinigingen. Juist deze kwetsbare kinderen, die nog aan de maatschappij moeten gaan deelnemen, lopen zoveel risico! En zij moeten nog zo lang; van hen wordt zoveel verwacht. Zij kunnen geen gebruik meer maken van alle zorg die er ooit was en waarvoor hun ouders en grootouders betaald hebben.