VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap

Reactie

Naam gemeente utrecht (i van der waal-krijbolder)
Plaats utrecht
Datum 12 augustus 2013

Vraag1

Het kabinet is van mening dat de ratificatie van het Verdrag een belangrijke bijdrage zal leveren aan het realiseren van de inclusieve samenleving. Voor het realiseren van de inclusieve samenleving is ook van belang om in overeenstemming met artikel 8 van het verdrag de bewustwording ten aanzien van personen met een handicap te bevorderen. Het gaat hier om het bevorderen van de bewustwording van de capaciteiten van personen met een handicap en de bijdragen die zij leveren aan de samenleving. Ook gaat het om het bevorderen van de bewustwording van de belemmeringen, de drempels die personen met een handicap in de samenleving tegenkomen en die hen beletten volledig en op voet van gelijkheid met anderen in de samenleving te participeren.
Kunt u aangeven hoe de bewustwording ten aanzien van personen met een handicap kan worden bevorderd? Kunt u aangeven welke bijdrage u levert aan het bevorderen van de bewustwording en of deze bijdrage zich leent om breed toe te passen?
De gemeente Utrecht heeft in 2007 besloten om te werken met de werkmethodiek van de VN, Agenda 22.
Utrecht heeft een constructieve en initiatiefrijke belangenorganisatie (Solgu).
Verder werken alle gremia in Utrecht samen aan Agenda 22: het hele college van B&W, raad, ambtenaren uit alle organisatieonderdelen én de verschillende belangenorganisaties.
Op www.utrecht.nl/agenda22 staat het plan tot 2018, met daarin een terugblik op 2007-2011. Ook staat er een kort verslag van 2012.
Wij verheugen ons op een geratificeerd verdrag.

Vraag2

Volgens het Verdrag kunnen de Staten geleidelijk aan de verwezenlijking van de economische, sociale en culturele rechten uit het Verdrag werken. Staten hebben hierbij een grote mate van beleidsvrijheid. Ook in het Regeerakkoord van 2012 “Bruggen slaan” wordt uitgegaan van een geleidelijke tenuitvoerbrenging van het Verdrag. Bij de vraag hoe aan die geleidelijke tenuitvoerbrenging in de loop der tijd vorm zal worden gegeven, spelen het stellen van prioriteiten en budgettaire overwegingen vanzelfsprekend een belangrijke rol. Uitgaande hiervan, kunt u aangeven wat voor u een prioriteit is en hoe aan een eventuele investering op dat punt het beste vormgegeven kan worden?
Bij ons blijkt dat het besef dat er veel verschillende inwoners in de stad wonen, van wie sommige een beperking hebben, al veel op kan leveren. Zeker als men in een vroeg stadium en van het begin af aan die diversiteit meeneemt kost het niets. Zoals bijvoorbeeld bij de evaluatie van het Klant Kontactcentrum, waarbij ook vragen over mensen met een beperking zijn opgenomen.