VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap
Reactie
Naam | J Pruijt |
---|---|
Plaats | Tilburg |
Datum | 9 augustus 2013 |
Vraag1
Het kabinet is van mening dat de ratificatie van het Verdrag een belangrijke bijdrage zal leveren aan het realiseren van de inclusieve samenleving. Voor het realiseren van de inclusieve samenleving is ook van belang om in overeenstemming met artikel 8 van het verdrag de bewustwording ten aanzien van personen met een handicap te bevorderen. Het gaat hier om het bevorderen van de bewustwording van de capaciteiten van personen met een handicap en de bijdragen die zij leveren aan de samenleving. Ook gaat het om het bevorderen van de bewustwording van de belemmeringen, de drempels die personen met een handicap in de samenleving tegenkomen en die hen beletten volledig en op voet van gelijkheid met anderen in de samenleving te participeren.Kunt u aangeven hoe de bewustwording ten aanzien van personen met een handicap kan worden bevorderd? Kunt u aangeven welke bijdrage u levert aan het bevorderen van de bewustwording en of deze bijdrage zich leent om breed toe te passen?
Prestatiedwang door middel van financiële prikkels belemmert de ontwikkeling van de capaciteiten van personen met een handicap.
Waar intellectuele, kunstzinnige of humane bijdrage weer openlijk gewaardeerd wordt naast "productie" of "winstmaximalisatie" kan "anders zijn" ook weer een plek in de samenleving krijgen.
Het zou van goed beleid getuigen als de natie zich weer laat voorstaan op ontwikkeling en creativiteit en dat ook feitelijk uitdraagt.
Dat kan door bij *elke* financiële verhandeling (bezuiniging, begroting, reductie, stimulering) niet-materiële *groei* ook feitelijk te benoemen. En door de onderwerpkeuze van beleid(svoornemens) (en daarmee de aandacht) een sterk verminderd materialistisch zwaartepunt te geven.
Vraag2
Volgens het Verdrag kunnen de Staten geleidelijk aan de verwezenlijking van de economische, sociale en culturele rechten uit het Verdrag werken. Staten hebben hierbij een grote mate van beleidsvrijheid. Ook in het Regeerakkoord van 2012 “Bruggen slaan” wordt uitgegaan van een geleidelijke tenuitvoerbrenging van het Verdrag. Bij de vraag hoe aan die geleidelijke tenuitvoerbrenging in de loop der tijd vorm zal worden gegeven, spelen het stellen van prioriteiten en budgettaire overwegingen vanzelfsprekend een belangrijke rol. Uitgaande hiervan, kunt u aangeven wat voor u een prioriteit is en hoe aan een eventuele investering op dat punt het beste vormgegeven kan worden?Zie 1: prioriteit in niet materiële onderwerpen, door daar feitelijk aandacht aan te besteden,en deze te benoemen naar het publiek, sociale partners, journaille, in de media.
Ook de financiële paragraaf niet het zwaartepunt van besluit te laten zijn, maar de (integrale) ontwikkeling van de natie te benoemen, en weer leiding te geven aan een samenleving door voor-uitzichten te tonen en innovatieve, passende antwoorden te ontwikkelen op de problemen van toekomstige generaties.
Simpel: als je geld *verdient* (als natie) kun je gemakkelijker iedereen meenemen.
Als plannen motiverend zijn gemaakt zal er een snellere, bredere en grotere inspanning gerealiseerd kunnen worden.
De investering is daarmee bepaald op het ontwikkelen van nieuw, breder innovatief beleid, waarbij de huidige financieel gerichte (beleids-)agenda alleen relatief minder aandacht krijgt.