VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap

Reactie

Naam M. Wierstra-van der Ploeg
Plaats Grijpskerk
Datum 22 juli 2013

Vraag1

Het kabinet is van mening dat de ratificatie van het Verdrag een belangrijke bijdrage zal leveren aan het realiseren van de inclusieve samenleving. Voor het realiseren van de inclusieve samenleving is ook van belang om in overeenstemming met artikel 8 van het verdrag de bewustwording ten aanzien van personen met een handicap te bevorderen. Het gaat hier om het bevorderen van de bewustwording van de capaciteiten van personen met een handicap en de bijdragen die zij leveren aan de samenleving. Ook gaat het om het bevorderen van de bewustwording van de belemmeringen, de drempels die personen met een handicap in de samenleving tegenkomen en die hen beletten volledig en op voet van gelijkheid met anderen in de samenleving te participeren.
Kunt u aangeven hoe de bewustwording ten aanzien van personen met een handicap kan worden bevorderd? Kunt u aangeven welke bijdrage u levert aan het bevorderen van de bewustwording en of deze bijdrage zich leent om breed toe te passen?
Bewustwording zal moeilijk blijven ondanks dat gehandicapten minder bezienswaardig zijn geworden. (Ik heb in 1949 polio gehad en sinsdien rolstoelgebruiker) Ik vind dat de handicap van actieve personen (b.v. in de politiek) meer belicht moet worden. Denk aan pres. Roosevelt waarvan de wereld niet mocht weten dat hij polio had gehad!
Voor de persoon zeker niet altijd prettig maar toch nodig voor het "publiek" om te wennen dat ook lichamelijk gehandicapten "normale" mensen zijn en kunnen besturen enz. en dat ze het ver kunnen schoppen!

Zelf ben ik actief sinds 1993 (Wvg) in de Adviescommissie Gehandicaptenbeleid Gemeente Zuidhorn. De Adviesraad WMO staat op zich zelf bij ons en onze commissie waardeert het zeer dat we nog steeds bestaan en dat er naar ons geluisterd wordt! Wij houden ons bezig met toegankelijkheid van publieks/openbare ruimtes. Zodra er gebouwd gaat worden gaan we de tekeningen bekijken. (b.v. Tekeningen van het nieuwe zwembad, van de te bouwen Bredeschool, de hoge nood fiets/voetgangersbrug over het van Starkenborghkanaal. Over dit laatste moet de provincie nog een oplossing vinden want voor rolstoelers wordt de brug veel te steil!
Parkeerplaatsen en ga maar door. We zijn gelukkig nog allemaal erg enthousiast en sommigen hebben ook de cursus bouwtekeningen lezen gevolgd.

Vraag2

Volgens het Verdrag kunnen de Staten geleidelijk aan de verwezenlijking van de economische, sociale en culturele rechten uit het Verdrag werken. Staten hebben hierbij een grote mate van beleidsvrijheid. Ook in het Regeerakkoord van 2012 “Bruggen slaan” wordt uitgegaan van een geleidelijke tenuitvoerbrenging van het Verdrag. Bij de vraag hoe aan die geleidelijke tenuitvoerbrenging in de loop der tijd vorm zal worden gegeven, spelen het stellen van prioriteiten en budgettaire overwegingen vanzelfsprekend een belangrijke rol. Uitgaande hiervan, kunt u aangeven wat voor u een prioriteit is en hoe aan een eventuele investering op dat punt het beste vormgegeven kan worden?
Voor mij heeft TOEGANKELIJKHEID en openbaar VERVOER prioriteit. Investering vind ik moeilijk maar "wij" horen toch ook bij de maatschappij? En hoe doen andere landen het?
Als voorbeeld: zo slecht de toegankelijkheid van de NS is zo fantastisch is de ARRIVA trein!