VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap

Reactie

Naam Zwolse Gehandicaptenraad (Adele E.A. Bouman)
Plaats Zwolle
Datum 15 augustus 2013

Vraag1

Het kabinet is van mening dat de ratificatie van het Verdrag een belangrijke bijdrage zal leveren aan het realiseren van de inclusieve samenleving. Voor het realiseren van de inclusieve samenleving is ook van belang om in overeenstemming met artikel 8 van het verdrag de bewustwording ten aanzien van personen met een handicap te bevorderen. Het gaat hier om het bevorderen van de bewustwording van de capaciteiten van personen met een handicap en de bijdragen die zij leveren aan de samenleving. Ook gaat het om het bevorderen van de bewustwording van de belemmeringen, de drempels die personen met een handicap in de samenleving tegenkomen en die hen beletten volledig en op voet van gelijkheid met anderen in de samenleving te participeren.
Kunt u aangeven hoe de bewustwording ten aanzien van personen met een handicap kan worden bevorderd? Kunt u aangeven welke bijdrage u levert aan het bevorderen van de bewustwording en of deze bijdrage zich leent om breed toe te passen?
De bewustwording van mensen kun je bereiken door met hen in gesprek te gaan. Hier in Zwolle hebben we b.v. City-Unlimited. Een aantal rolstoelgebonden ambassadeurs beoordelen winkels en horeca in Zwolle op rolstoeltoegankelijkheid. Tijdens een gesprek met een winkelier/personeelslid komen zoveel dingen aan de orden waar mensen zich helemaal niet van bewust zijn. Bovendien is in Zwolle de Gehandicaptenraad (ZGR) behoorlijk actief en zichtbaar. Er zijn overleggen met wethouders; er is een memo-project, waarin bestuursleden van de ZGR regelmatig gesprekken voeren met raadsleden over zaken die mensen met beperkingen aangaan; er is een uitgankelijkheidstraining bij de Brandweer, waar brandweer mensen worden getraind door mensen met beperkingen en ze zich bewust worden van zaken die anders niet eens opgemerkt zouden worden of te laat (bij een ernstige brand of zo pas). Het is een mentaliteitskwestie en we zien dat de gemeenschap heel positief vaak reageert op de keuringen van winkels, op de dingen die de ZGR voor elkaar krijgt, vaak ook wordt de ZGR gevraagd mee te denken bij nieuwbouw en noem maar op. Iedereen doet mee is hier een kreet die we vaak slaken!

Vraag2

Volgens het Verdrag kunnen de Staten geleidelijk aan de verwezenlijking van de economische, sociale en culturele rechten uit het Verdrag werken. Staten hebben hierbij een grote mate van beleidsvrijheid. Ook in het Regeerakkoord van 2012 “Bruggen slaan” wordt uitgegaan van een geleidelijke tenuitvoerbrenging van het Verdrag. Bij de vraag hoe aan die geleidelijke tenuitvoerbrenging in de loop der tijd vorm zal worden gegeven, spelen het stellen van prioriteiten en budgettaire overwegingen vanzelfsprekend een belangrijke rol. Uitgaande hiervan, kunt u aangeven wat voor u een prioriteit is en hoe aan een eventuele investering op dat punt het beste vormgegeven kan worden?
Prioriteit is dat ieder mens ongeacht zijn/haar beperkingen mee kan doen aan de maatschappij. Participatie van een ieder! We willen bepaalde frases niet meer zien of horen in lokale of nationale zaken. Een voorbeeld hiervan: je leest wel eens in een stuk van de gemeente: dit gebouw moet goed toegankelijk zijn OOK voor mensen met een beperking. Dat laatste stuk van de zin mag er gewoon niet meer staan. Niet OOK etc. Als we over inclusiebeleid spreken dan hebben we het over iedereen die hier in ons land woont, werkt, leeft. Zo gauw we het over OOk gaan hebben, sluiten we een hele groep weer buiten. Agenda 22 en VN-verdrag zijn de normen die we hanteren en waar we steeds vanuit gaan. Vanaf de plannen die men maakt voor iets (of dat nu nieuwbouw is of een nieuwe regeling) moet men ervan uitgaan dat die voor iedereen zijn. Bouw en regel meteen alles voor mensen al dan niet met beperkingen en plak geen etiketjes meer op mensen. Bovendien als je vanaf het allereerste moment rekening houdt met alle mensen heb je nauwelijks of geen extra investeringen meer. Het is een extra investering als je naderhand nog weer wijzigingen moet gaan aan brengen. Iedereen doet mee en dat kan ik niet vaak genoeg benadrukken.